בכל ניתוח עלולים לצוץ סיבוכים אפשריים, והרופא המנתח שבחרתם אמור לפרט אותם בפניכם, כבר בשיחת ההיכרות (שיחת הייעוץ) איתכם, בטרם סגרתם את פרטי הניתוח. אחרי שהמנתח פורס בפניכם את כל האפשרויות, תהליך ההחלמה והסיכונים, אתם צריכים לקחת לעצמכם את הזמן לשקול היטב את הניתוח, בטרם תחליטו אם אתם באמת רוצים להיכנס אל חדר הניתוחים.
אם הניתוח מתבצע על ידי מנתח בעל מוניטין וניסיון רב שנים בתחומו הרי שהסיכוי לסיבוכים הינו קטן, אך עדיין קיים. חשוב שתישאלו את הרופא המנתח לגבי אחוזי הצלחותיו ואל תתביישו לחקור בנוגע לסיכויים לאי הצלחת הניתוח. זוהי זכותכם ואם אתם חשים שהרופא משדר אי אמינות התרחקו ממנו מייד ופנו לאחר.
איזה סיבוכים עלולים להיווצר אחרי ניתוח אף?
- דמם (צבע אדום עז) אותו יש לעצור מיידית. פנה אל הרופא או אל בית החולים הסמוך. הדבר עלול להוות סיכון ממשי של איבוד דם.
- זיהום: מחייב טיפול אנטיביוטי. פנה מיד להיוועצות עם רופא.
- נזלת: לעיתים נדירות מופיעה לאחר הניתוח נזלת על רקע אלרגי. נזלת שאינה נגמרת (לא מדובר בהצטננות) מצדיקה פנייה דחופה לרופא המנתח. הטיפול במקרים האלה הוא אנטי-אלרגי.
- פגיעה בדרכי הדמעות: לעתים יכולה להיווצר דמעת יתר, שעשויה להיעלם מעצמה. בכל אופן, יש לפנות אל הרופא. זהו סיבוך נדיר, שיכול להיווצר משום שתוך כדי שבירת עצם האף נפגע גם שק הדמעות.
- ניתוח אף שלא צלח מבחינת המראה: חוסר סימטריה, בליטות, שקעים ועוד עלולים לרמוז שטופלת על ידי מנתח לא מומחה מספיק. יש להיוועץ אודות מדיניות תיקונים ואולי להחליט בכלל לפנות למנתח אחר.
- הפרעה בנשימה: יכולה להתרחש כאשר מצרים יותר מדי את האף באזור הקדמי, במיוחד במקרים שבהם המחיצה לא הייתה ישרה מלכתחילה. יש לפנות לרופא באופן מיידי. גם אפשרות של התמוטטות סחוסי האף יכולה לגרום לבעיה ולתרום להפרעה בנשימה. בדרך כלל יש להמתין מספר חודשים עד שנה ורק אז לבצע תיקון לשיפור דרכי הנשימה. בתיקון יהיה בדרך כלל צורך להשתמש בשתל סחוס לפתיחת מעבר האוויר.
מתי צריך להתקשר לרופא אחרי ניתוח אף?
- במקרה של דמם בצבע אדום עז שאינו פוסק.
- במצב של חום מעל 38 מעלות, העלול להצביע על זיהום, ויש לטפל בו.
- אם יש כאבים שאינם שוככים על ידי שימוש באקמול או אופטלגין. כאבים כאלה לא אמורים להיות ולכן חשוב לבדוק מה סיבתם.
- אם סובלים מהרגשה של בחילה, או של משהו ש"תקוע" בגרון. זה סימן שיתכן ויש קריש דם או אפילו טמפון שנשכח ויש לסלקו מיד.
ניתוח אף מתקן
ניתוח אף מתקן זה הוא מסובך יותר כי צריך לתקן את מה שהתקלקל ולכן יש לבחור היטב מי מבצע את הניתוח, שנחשב למורכב יותר מהניתוח הראשון. לפני ניתוח אף מתקן יש לדון עם המנתח באופן מדויק על כל העיוותים שנוצרו ולהחליט איזה מהם מתקנים. צריך לקחת בחשבון שבניתוחאף מתקן, יתכן ויהיה צורך לקחת סחוס מהמחיצה או מהאוזן לצורך תיקון האף. ישנם תיקונים בהם ייעשה שימוש בהזרקות חומרי מילוי כגון קולגן לשקעים שנוצרו או לבסיס האף. החומר נשאר באזור המוזרק למעלה משנה.
האם משלמים על ניתוח אף מתקן?
רוב המנתחים לא גובים תשלום עבור הניתוח המתקן ומחייבים את הפציינט לשלם עבור הוצאות חדר ניתוח בלבד. בכל מקרה, חשוב לברר אם זאת המדיניות של המנתח שלכם כבר במהלך פגישתכם הראשונה איתו, וכמובן לפני שאתם חותמים על מסמכים ולפני כניסתכם אל חדר הניתוח. הפתעות תשאירו לימי הולדת, לא לזמן ניתוח.