משקפיים יכולים להיות חינניים במהלך היום, הם משווים מראה רציני ונכונים ליום עבודה. אבל כשהערב יורד המשקפיים נשארות על החוטם וצריך גם לצאת איתם לדרינק, ללכת איתם לסרט, להתנשק איתם ולגשש אחריהן בבוקר שאחרי. לא כיף. בקיץ הן מעיקות ולפעמים יוצרות אפקט חממה ובחורף הן זקוקות למגבים קטנים. נוטים לשכוח אותם, צריך לעדכן אותן לפי אופנות, ללכת לאופטומטריסט ולראות איך הראייה שלכם מידרדרת. ועוד לא התחלנו לפתוח צלקות ישנות ואיך עד הצבא תמיד הייתם "אבו ארבע", ה"משקפופרים" או שמות גנאי נוספים שהתחלפו לפי עונות ואזורים גאוגרפים.
בעידן ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר אין מקום לדיונים הללו, אפילו עדשות מגע מצטיירות כמו פתרון עתיק יומין ומסורבל. כבר למעלה מעשור מצוקות המשקפיים והעדשות הן נחלת העבר, מידי יום אלפי אנשים ברחבי תבל עוברים ניתוח פשוט של דקות ספורות שמשנה להם את איכות החיים.
בראי ההיסטוריה
ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר נחשבים הניתוחים הקוסמטיים רפואיים הנפוצים ביותר בעולם, ראשיתו של הניתוח ב-1950 כאשר רופא עיניים ספרדי חוזה ברקר (Jose Barraquer) מפתח סכין לחיתוך הקרנית, עם השנים המדע הלך והשתכלל, וחוקרים פורצי דרך חקרו והפיצו מאמרים - החשוב שבהם רנגסוואמי סריניוסן (Rangaswamy Srinivasan), ש"גילה את האור". סריניוסן מצא שאור אולטרה סגולי יכול לגלף תאים חיים מבלי לגרום לכוויות בסביבת החיתוך. כ-10 שנים אחרי ב-1992 מאחד ד"ר פליאקאריס (Dr. Palliakaris) את התיאוריות והטכנולוגיות שהתפתחו מאז מאמרו הראשון של ד"ר ברקר ומציג את פריצת דרך לניתוחים שמטרתם הסרת משקפיים ושיפור איכות החיים. מאז השיטות רק משתכללות (לייזר מהיר יותר, מדויק יותר, חיתוכים ללא סכינים וכד') וניתוח עיניים שבעבר נחשב המפחיד, המאיים והמסוכן הפך לאחד הניתוחים הנפוצים.
ניתוח הוא ניתוח
אמנם ניתוח להסרת משקפיים נחשב אחד הנפוצים, וטכנולוגיות החדשות מערבות קרן לייזר צרה ודקיקה שמחליפה סכין. אך, כמו שתמיד אנחנו מדגישים, ניתוח הוא הליך שמחייב בדיקה לעומק, חיפוש אחר המכון או הקליניקה הטובה ביותר והמתאימה ביותר, איסוף מידע, פגישות עם רופא עיניים ואופטומטריסט מוכר, התייעצויות וחקר שוק לגבי מחירים והמנתחים המובילים.
כדי להתחיל את הדיון המקיף ואת השיטות הקיימות כדאי שנתחיל ללמוד את הבסיס, שממנו נוכל להבין את המונחים ביותר קלות - זה הזמן ללמוד איך אנחנו רואים ומהו מבנה העין.
מבנה העין: איך אנחנו רואים
העין המזהה גלי אור ומשמשת על ידי כך לראייה. קרני אור הנכנסות אל העין מוטות ע"י הקרנית והעדשה אל הרשתית. הרשתית מעבירה אותות למוח באמצעות עצב אופטי, במוח הקרניים מתורגמות לתמונה.
לובן העין / קשית Sclera
שכבה החיצונית לבנה וקשה של גלגל העין המשמשת מעין מעטפת ושומרת על צורתה העגולה של העין.
הקרנית Cornea
שכבה שקופה ודקה כמעין כיפה. תפקידה לשבור ולאסוף את קרני האור הנכנסות לעין כדי שימוקדו על ידי העדשה ויפלו על הרשתית בצורה מושלמת. טיפולי לייזר להסרת משקפיים מבוצעים על הקרנית.
הקשתית Iris
נקראת גם איריס על שם האלה היוונית שהיתה אלת הקשת בענן. הקשתית נמצאת מאחורי הקרנית ומכילה את פיגמנט העין, מורכבת מטבעת שרירים אשר במרכזה נמצא חור האישון. תפקידה לשלוט בכמות האור, על ידי התכווצות וריפיון שרירים.
האישון Pupil
חור במרכז הקשתית המאפשר מעבר אור לכיוון הרשתית דרך העדשה. האישון מתכווץ ומתרחב בעזרת שרירים הנמצאים בקשתית כדי להתאים את כמות האור העוברת דרכו אל הרשתית. כאשר כמות האור קטנה - האישון מתרחב בניסיון לקלוט כמות גדולה יותר של קרני אור, וכאשר כמות האור גדולה - הוא מתכווץ
העדשה Lens
נמצאת מאחורי הקשתית והאישון, בנויה שכבות בצורת בצל. תפקידה לשנות את רמת השבירה של הקרניים באמצעות שינוי עובייה על ידי השרירים הריסניים. מחלת עדשה שכיחה הינה הקטאראקט (בעברית: ירוד) או עכירות העדשה.
הרשתית Retina
נמצאת בחלק העמוק ביותר של העין. עליה מתרחשת ההמרה של גלי האור לזרמים חשמליים שמועברים למוח.
ארבעה ליקויי ראייה
קוצר ראייה
הפרעה בראייה למרחוק, קרני האור מתמקדות לפני הרשתית ולכן הראייה מטושטשת.
רוחק ראייה
ראייה מטושטשת מקרוב ומרחוק, קרני האור מתמקדות אחרי הרשתית.
צילינדר (אסטיגמציה)
קמירות בלתי סימטרית בקרנית שיוצרת עיוות התמונה וראייה מטושטשת.
פרסביופיה - ליקוי ראייה עקב גיל
לקראת גיל 40 העדשה מאבדת מגמישותה וכתוצאה מכך נפגעת יכולתה למקד את קרני האור של עצמים קרובים ולכן מתבטא בעיקר בקשיים בקריאה.
מהו ניתוח לייזר להסרת משקפיים?
ניתוח באמצעות לייזר מאפשר לעצב את הקרנית מחדש באמצעות ליטוש פני הקרנית. הליטוש משנה את תכונותיה האופטיות בצורה כזו שמתאפשרת ראייה חדה ללא צורך במשקפיים.
ישנם מספר סוגי ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר.
למי מתאים הניתוח?
כ-70 אחוז מהפונים לניתוחי הסרת משקפיים נמצאים מתאימים, לשאר מוצעים טיפולים כירורגים שנדון עליהם בהמשך.
ניתוחי לייזר מתאימים לאנשים מעל גיל 18 בלבד, בעלי מספר יציב למשך חצי שנה לפחות.
הניתוח מתאים לסובלים מקוצר ראייה, רוחק ראייה, צילינדר / אסטיגמציה (או שילוב), ואף לסובלים מליקויי ראייה מפאת גילם.
למי הניתוח אינו מתאים?
- לבעלי קרנית דקה, לסובלים מקטרקט וכן לנשים בהריון.
- לסובלים מניוון ברשתית.
- לסובלים ממחלות עיניים שונות או מיובש תמידי בעיניים.
- לחולים במחלות אוטו-אימוניות כמו לופוס ומחלות פרקים שונות.
- למי שחולה בסוכרת קשה שפוגעת בעיניים.
- לנשים הרות.
- למי שסובל ממחלת עור, במיוחד פסוריאזיס.
- לחולי סרטן שמחלתם פעילה.
מהלך הניתוח
ניתוחי הלייזר השונים מתבצעי בטכניקה דומה, ההבדל הוא בקרן הלייזר ושיטת הליטוש. כל ניתוחי הלייזר בהרדמה מקומית על ידי טיפות המרדימות את העין.
בשלב הראשון יוצרים מעין דף / כיפה מעטיפת הקרנית או כמו שקוראים לכך בעגה המקצועית "פותחים חלון טיפולי", או "מרימים" את הקרנית כדי לבצע ליטוש על השכבה השנייה של הקרנית.
הליטוש מבוצע על ידי קרן לייזר מבוקרת מחשב, שהמנתח מזין אליו נתונים. הליטוש משנה את הקרנית ומשיב את יכולת הראייה ללא משקפיים. לאחר הליטוש מחזירים את הכיפה למקומה ועוברים לעין השנייה.
הניתוח אינו כואב והטיפול בכל עין נמשך דקות ספורות, כשפעולת הלייזר נמשכת מקסימום 40 שניות. סך הכל שוהים בחדר ניתוח כ-20 דקות.
בתום הניתוח ולאחר מנוחה קצרה משוחררים לפעילות רגילה.
ביממה הראשונה העיניים יכוסו בכיסוי שקוף.
בחירת המנתח
למיומנות המנתח חשיבות עליונה, ובחירתו היא השלב המכריע ביותר במהלך הניתוח להסרת משקפיים. אמנם אחוזי הסיבוכים מעטים, אבל מי רוצה להסתבך בכל מה שקשור לראייה. שימו לב, אמנם מבוצעים אלפי ניתוחי עיניים ביום בעולם, אבל אסור לכם להפקיר את מאור עיניכם אלא למנתח הטוב ביותר. הרופא הוא זה שיקבע את אחוזי ההצלחה ומידת התאמתכם, והוא זה שיבצע את הפעולה העדינה, המדויקת והמיומנת שדורשת הניתוח - הרמת הכיפה, זוית והנחת מכשיר הלייזר כדי שיבצע את הליטוש הנכון ביותר עבור הקרנית ומלאכת המחשבת של החזרת הכיפה למקום המדויק. זכרו מנתח טוב הוא מנתח שביצע אלפי ניתוחים מוצלחים מוכחים, שרכש ניסיון ואיכות של שנים, ואת הפרמטרים הללו קל מאוד לבדוק בכל פורום ברשת, בעבודה, שכנים וחברים משותפים.
בדיקת התאמה לניתוח הסרת משקפיים
איבחון - שלב הראשון בתהליך הניתוח, ואפשר לומר גם השלב המכריע. האבחון כולל מספר בדיקות שבסופן יקבע האם קיימת התאמה לביצוע הניתוח (כאמור כ-30 אחוז אינם מתאימים) וסיכויי ההצלחה. האבחון כולל:
צילום למיפוי הקרנית - שיבדוק את מצב הקרנית ומידת התאמתה לניתוח ליייזר.
בדיקת אופטומטריסט - יבדוק את חדות ואיכות ראיה, בדיקת תשבורת הקרנית.
בדיקת רופא עיניים - הרופא יקבל את נתוני הצילום והאופטימטריסט ויבצע בדיקת עיניים מקיפה. הבדיקה כוללת הרחבת אישונים שיגלה את מבנה הקרנית ועובייה, את היקף האישון, גלגל העין, עצב הראייה והלחץ התוך עיני ובדיקת יובש. בסיום האבחון שאורך כשלוש שעות תקבלו תמונה ברורה לגבי הצלחת הניתוח ותוכלו לקבל החלטה על סמך פרמטרים בדוקים ובהמלצה של רופא ומנתח שאתם סומכים על שיקול דעתו.
הסרת משקפים ללא התערבות לייזר
קיימות שיטות נוספות להסרת משקפיים ללא התערבות לייזר וכירורגיה, אחת השיטות הדהימה אותנו בבפשותה:
אורתו-קיי (קיצור של "אורתוקרטולוגיה")
טכנולוגיה חדשה שבסיסה שימוש בעדשות מגע מיוחדות במהלך הלילה. עם הסרתן בבוקר, ראו זה פלא - הראייה חדה וברורה במהלך כל היום. עוד על הסרת משקפיים ללא ניתוחים בשיטת עדשת אורתו-קיי.
השתלת עדשה מלאכותית תוך-עינית
על מנת לעבור השתלת עדשה תוך עינית, יש לעבור סדרה מקיפה של בדיקות הכוללת בדיקת התאמה של מבנה העין, בדיקת הקרנית והרשתית, וסדרת הבדיקות המבוצעות במסגרת התאמה לניתוח לייזר. לאחר סדרת הבדיקות מוזמנת עדשה מתאימה הנבנית לפי נתוני העין וליקוי הראייה. עוד על הסרת משקפיים והשתלת עדשה מלאכותית.