לפני מספר שנים הוכרזה הסוכרת על ידי האו"ם בתור המגפה של המאה ה-21. הסוכרת אמנם לא מדבקת, אך בשנים האחרונות היא מתפשטת בעולם המערבי בקצב מדאיג.
גם בישראל הסטטיסטיקות קשות והתחזיות רחוקות מלהיות אופטימיות: שבעה אנשים בממוצע מתים מסוכרת מדי יום (כ-2,500 בשנה) וחצי מיליון ישראלים נמצאים במצב של סכרת סמויה. הסוכרת גורמת למקרי המוות הרבים ביותר בארץ ומשאירה מאחור אויבים גדולים אחרים כמו סרטן, תאונות דרכים ומחלות לב.
"אנחנו נמצאים על סף תהום, המצב עגום והעתיד מדאיג. הציבור בישראל מודע במידה מסוימת לגורמים למחלת הסוכרת, אך טומן את הראש בחול, לא מקפיד על אורח חיים ספורטיבי ועל משקל תקין" כותב פרופסור איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ומנהל יחידת הסוכרת באגף לרפואה פנימית במרכז הרפואי הדסה עין כרם.
בסקר שערכה המועצה הלאומית לסוכרת באמצעות מכון Market Watch רק 4.8% מהנשאלים הצביעו על הסוכרת כגורם המוות העיקרי בישראל. רז: "רוב הישראלים מכירים בעצמם אנשים החולים בסוכרת או שאובחנו כבעלי רמות סוכר גבוהות וגם מבינים את ההשלכות הבריאותיות הקשות של המחלה, החל מעיוורון וכלה בקטיעת איברים. למרות המודעות, רוב הציבור טועה ואינו תופס את מחלת הסוכרת כגורם מוות עיקרי".
אפשר לעצור את זה
בנובמבר 2010 נערך בגני התערוכה כנס תחת הכותרת "סוכרת - המגפה של המאה ה-21 - ניתן לעצור את זה" בו השתתפו שרים, חברי כנסת וראשי ערים מכל רחבי הארץ. פרופ' רז קורא להצטרפות למגמה העולמית במלחמה בסוכרת ולשיתוף בין הגורמים המשפיעים בישראל על מנת ליצור שינוי בסגנון החיים ולעצור את המגפה.
בשונה ממחלות אחרות, שינוי בסגנון החיים יכול להפחית משמעותית את הסיכוי לסוכרת. פרופ' רז ממליץ לשמור על משקל תקין, פעילות גופנית מתונה, אפילו ללא מכון כושר, ועל תפריט תזונה עשיר בירקות ודל בעוגות וממתקים.