מהו כולסטרול?
הכולסטרול הוא חומר שומני שנמצא בדם וברוב הרקמות בגופנו.
מה תפקידו של הכולסטרול?
הכולסטרול חשוב לייצור הורמונים המיוצרים באדרנל, והוא חשוב לייצור חומצות מרה וויטמין D3, מסייע להעברת שומנים בדם, והוא מרכיב את ממברנת התא, כלומר את מעטפת התא, ואחראי לגמישותו.
כיצד נוצר כולסטרול?
חשוב מאד לדעת שישנם שני מסלולים לייצור כולסטרול: מסלול פנימי הכולל ייצור כולסטרול על ידי הכבד ומסלול חיצוני ומשמעותו "קבלת" כולסטרול מהמזון שאנו אוכלים. הכולסטרול מיוצר בכבד,שמעביר אותו אל גופנו, אל התאים בגוף האדם.
כיצד מגיע לגופנו הכולסטרול?
הכולסטרול אינו מתקבל רק מהמזון היות והגוף אף הוא יודע לייצר אותו, ולעיתים בכמות גדולה יותר. הכבד מייצר את הכולסטרול וזו הסיבה שהכולסטרול עצמו יגיע רק דרך אכילת מאכלים שמקורם מן החי.
עניין של גימיק
הכולסטרול כאמור, מגיע ממאכלים שמקורם מן החי, אזי נשאלת השאלה מדוע מציינים היצרנים על מוצרים שאינם מהחי את ההערה: "ללא כולסטרול"? התשובה היא פשוטה: הכל בשביל הגימיק!.
בהחלט מיותר לציין על שמנים צמחיים או כל מוצר צמחי את המשפט: "אינו מכיל כולסטרול" ומטרת היצרנים להיות "in":
בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות הבריאותית בקרב האוכלוסייה והרבה חשיבות ודגש מושמים על עניין הבריאות ועל הורדת רמות כולסטרול. היצרנים מצאו דרך למשוך את תשומת לב הלקוחות באמצעות ציון המילים: "ללא כולסטרול" בכדי להראות ולשכנע כי מדובר במוצר בריא.
אך יש לזכור!! מוצר שאינו מהחי אינו מכיל כולסטרול ולפיכך אין צורך כלל לציין את ההערה הזו היות והיא אינה רלוונטית.
איזה מוצר שאינו מהחי יכול בכל זאת לגרום לעודף כולסטרול?
מוצרים אשר מכילים שומן רווי גורמים לייצור כולסטרול בגופנו.
מה למשל? בקוקוס יש שומן רווי שמייצר כולסטרול.
מהי הכמות היומית של כולסטרול הדרושה לגופנו?
צריכת כולסטרול יומית: 300 מ"ג - 1 גרם.
לצורך קנה מידה: ביצה מכילה כמות זו.
אם הכולסטרול כל כך טוב אז מה הבעיה איתו?
הבעיה עם הכולסטרול היא שכאשר הכולסטרול בגוף לא נכנס לתאים ונשאר בדם נוצרת בעיה. התופעה נקראת "דפקט רצפטוריאלי" כלומר אותם רצפטורים שמעבירים את הכולסטרול מהדם לתאים אינם תקינים ולא מסוגלים לקלוט את הכולסטרול ולהעבירו הלאה וכך הוא נשאר בכמות גדולה בדם.
מה הסכנה?
עודף כולסטרול בדם עלול להוות את אחד הגורמים לטרשת עורקים. במצב כזה ישנה חסימה בכלי הדם, חסימה זו מתחילה בצורה איטית, הדרגתית. בכל פעם ששוקע עוד כולסטרול בכלי הדם החסימה גדלה ויש יותר קושי לדם לזרום בעורקים.
מה ההבדל בין כולסטרול רע לכולסטרול טוב?
כאשר אנו מדברים על כולסטרול אנו מתכוונים בעיקר לשני סוגים:
- 1. LDL: שנקרא גם הכולסטרול "הרע"- הוא נקלט מהר מאוד ע"י תאי הכבד ולכן קשה למצאו בדם, כל עוד מצבנו טוב ואנו בריאים. רק כשיש בעיה. הוא אינו מתפרק בדם ורואים אותותיו בבדיקות הרפואיות.
- 2. HDL: נקרא הכולסטרול "הטוב" - קולט כולסטרול מהדם ומעבירו לכבד. הכולסטרול מתפרק בכבד.
מדוע הוא נקרא הכולסטרול הטוב?
בעת "הסעת" הכולסטרול אל הכבד הוא מוריד את רמת הכולסטרול בדם ובכך מגן ה-HDL מפני טרשת עורקים ומפני שקיעת הכולסטרול בעורקים.
מהי רמת הכולסטרול הרצויה?
כאשר אנו מדברים על רמות כולסטרול ישנה בבדיקות הפרדה, ני נראה תוצאות של כולסטרול כללי, תוצאות של HD ותוצאות של LDL.
הרמה הרצויה של הכולסטרול הכללי היא עד 200 מ"ג אחוז ל-100 סמ"ק דם, כאשר רמות הכולסטרול הכללי עולות מעל 200 מ"ג אחוז, עולה הסיכון ללקות במחלות לב וחסימות עורקים. ככל שהמספר גבוה יותר כך הסיכון הוא גבוה יותר. לרוב מעל ל-240 מ"ג אחוז זה כבר בהחלט גורם סיכון שיש לשים אליו לב. חשוב מאד אף יותר מאשר רמת הכולסטרול הכללי, שרמת ה-HDL הכולסטרול הטוב, לא תהיה פחותה מ-35-40 מ"ג אחוז. כאשר אנו מתייחסים לרמות HDL, דווקא אז ככל שהרמות גבוהות יותר הסיכון ללקות במחלות לב וחסימות עורקים יורד, כלומר אנו מעוניינים ברמות HDL גבוהות מאחר ומדובר בכולסטרול הטוב, המגן. רמות נמוכות של HDL (מתחת ל-35-40) שוב עולה הסיכון ללקות במחלות לב.
מבחינת ה-LDL נעדיף שהרמות לא יעלו מעבר ל- 130 מ"ג אחוז. שוב מהסיבות לעיל, רמות גבוהות מעלות את הסיכון ללקות במחלות לב.
שורה תחתונה:
אנו מעוניינים לראות בבדיקות רמות גבוהות של HDL ורמות נמוכות של כולסטרול כללי ו-LDL.
מה עוד גורם לעליית רמות כולסטרול? ומהי חומצת שומן טראנס?
עם התפתחות תזונת השפע והמזון המעובד עלתה במזון גם רמת חומצת שומן הנקראת טראנס גורמת בין היתר ל- LDL (כולסטרול רע) בדם, ומורידה HDL (כולסטרול טוב), ולכן מעודדת טרשת עורקים. ובכך גורם סיכון להתקפי לב.
מדוע יצרני המזון משתמשים בחומצת שומן טראנס?
כדי ליצור מזון שנשאר מוצק בטמפרטורת החדר ושאינו מתקלקל מהר, ובכך שומר על חיי מדף ארוכים.
היכן נמצאת חומצת טראנס?
במרגרינה (ככל שהיא רכה יותר יש בה פחות שומן טראנס), חטיפים שונים, מוצרי מאפה כמו בורקסים, עוגות, ממתקים.
איך נדע?
יש לשים לב לכתוב על האריזות, כאשר כתוב: שומן מוקשה או שומן מוקשה חלקית, הכוונה היא לחומצת שומן מסוג טראנס.
מה עושים?
ראשית מומלץ מידי פעם לעשות בדיקות דם, בעיקר מגיל 20, וכמובן לבדוק את רמות הכולסטרול כולל הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע.
מהי רמת הכולסטרול הרצויה?
הרמה הרצויה של הכולסטרול הכללי היא עד 200 מ"ג אחוז ל-100 סמ"ק דם כאשר חשוב מאד (ואף יותר חשוב מאשר רמת הכולסטרול הכללי) שרמת ה-HDL הכולסטרול הטוב לא יהיה פחות מ-35-40 מ"ג אחוז וה-LDL לא יותר מ-130 מ"ג אחוז.
שונא מתנות יחיה....
הרבה פעמים אני שומעת את המשפט: "מה לעשות זה תורשתי, אין ברירה..."
לתורשה הזו אני קוראת "מתנות הטבע" ולטענתי לא כל "מתנת טבע" אנו חייבים לקבל. אם נשמור על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית מתנת טבע זו תישאר מאחור ולא בהכרח תגיע אלינו.
לדוגמא: אם הסבתא נהגה להכין מאכלים מסוימים ולצורך העניין מאכלים המבוססים על מרגרינה, מאפים וכו', ואמא למדה ממנה להכין את אותם מטעמים והעבירה זאת גם לבת.... הרי לכם מתנה שעוברת בירושה: כולסטרול שעובר בתורשה ויהיה זה חכם שלא להמשיך את המעגליות הזו.
עצות בתחום התזונה:
-
עשו לעצמכם הרגל והתחילו לבדוק את התוויות שעל גבי אריזה, שימו לב לרשימת הרכיבים, גם אם כתוב "ללא כולסטרול" שימו לב שלא כתוב "שומן מוקשה".
-
המעיטו באכילת מזונות עשירים בשומנים רוויים והעדיפו שומן חד בלתי רווי כמו שמן זית (כתית מעולה בכבישה קרה).
-
העשירו את המזון במזונות המכילים סיבים תזונתיים אשר מסייעים להורדת רמות הכולסטרול כמו: פירות וירקות (נבטים, תפוזים, גזר, תפוחים וכו'...), לחם, דגנים, אורז ופסטות מחיטה מלאה.
-
נסו שוב להסתכל על האריזה ובחרו לחם אשר בטבלת הרכיבים מכיל יותר סיבים תזונתיים (יש הבדלים בין לחם אחד למשנהו).
-
אכלו מזונות שאינם עשירים בשומן כמו בשר בקר או כבש והעדיפו דגים או אם מאד רוצים עוף אז ללא העור.
-
וותרו על הטיגונים והעדיפו מזונות אפויים, מוקפצים או מאודים.
-
וותרו על מגירת החטיפים במקום זאת חיתכו ירקות לרצועות דקות, חתיכות קטנות של פרי, מעט שקדים, אגוזים טבעיים (לא קלויים)- זה פתרון טוב לכל אוהבי הנשנושים למיניהם.
-
בכל מקרה מצב זה מעיד על תפקוד לקוי של הכבד ולכן תמיד יש לטפל גם בכבד, להתחיל בניקוי כבד, טיפול תומך לכבד (טיפול זה נעשה בהדרכת והשגחת המטפל בלבד). טיפול המשלב תזונה וצמחי מרפא בהתאמה אישית.
-
אל תוותרו על פעילות גופנית קבועה אשר תסייע לכם בהורדת רמות הכולסטרול. פעילות גופנית תורמת להעלאת רמות ה- HDL. התחילו בצורה איטית והדרגתית. מי שאינו רגיל כלל לפעילות גופנית שיתחיל בכמה דקות הליכה ובכל יום יוסיף עוד מספר דקות וכך ירגיל את הגוף לפעילות בצורה הדרגתית. אמצו רכיבה על אופניים, שחיה או כל ספורט אחר שאתם מתחברים אליו ועושה לכם טוב.
תוספי תזונה
התוספים המומלצים להורדת הכולסטרול הרע הם:
-
ניאצין אמיד- זהו ויטמין מסוג B3 שאינו גורם לתחושת בערה
-
פיטוסטרולים- מסייעים לספוח את הכולסטרול בדם
-
שום- ניתן לקחת בכמוסות. אם החלטתם להשתמש בשום טבעי יש לדעת כי החומר הפעיל והיעיל בשום (אליצין) מתפוגג לאחר חיתוך שיני השום ולכן מומלץ ביותר לחתוך את שן השום ומיד לבלוע. ניתן לקחת אחר כך חופן פטרוזיליה למניעת ריח השום. במידה והינכם משלבים את השום בסלט, הוסיפו אותו לסלט ממש עם ההגשה והתחלת הארוחה כדי לשמור על יעילותו.
-
שמן דגים (אומגה 3) - אלו חומצות שומן חיוניות התורמות לשמירה על הלב וכלי הדם ולאיזון בין ה-HDL וה-LDL.
הרבה בריאות!