שפע התזונה של עולמנו חושף את כולנו גם לצדדים לא הכי בריאים של התזונה בלשון המעטה. הכוונה היא למזון מהיר, מזונות תעשייתיים ורווי חומרים המזיקים לגופנו. יתכן ואותם מזונות טעימים לנו לחיך אך אינם תורמים לבריאות הכללית שלנו ומזיקים לה.
לא אחת שואלים אותי את השאלה אשר חוזרת ונשנית: איך בעבר לא לקחו אנשים תוספי תזונה ולמרות זאת כולם היו יותר בריאים? למה דווקא עכשיו צריך? התשובה היא פשוטה: אילו יכולנו לגדל את כל המזונות אצלנו בגינה, ללא חומרי הדברה וריסוס, ובכל פעם לקטוף פרי או ירק טרי ומיד לאכלו, לבטח היינו מצליחים לשמור על רמה גבוהה של ויטמינים במזון שלנו.
אך אנו חיים במציאות "טיפה" שונה והדברים אינם טבעיים וציוריים כפי שתואר בשורות האחרונות.
מאיפה מגיע המזון אלינו הביתה?
המזון שלנו עובר דרך מתווכים רבים עד שמגיע אל ביתנו. ככל שהזמן עובר, המזון מאבד את ערכיו התזונתיים. מרגע הקטיף ועד שהמזון מתמקם אצלנו בבטן הוא נשחק בערכים של עד 80% מערך הויטמינים והמינרלים שהיו טבועים בתוכו וזאת מסיבות שונות כגון: עייפות הקרקע או בעיה במיקום הקרקע. אדמות צפון ארצנו למשל יותר פוריות מאדמות אחרות בישראל וזאת בשל כמות הגשמים הרבה הפוקדת את האזור הצפוני ולפיכך אדמות הצפון זוכות לתשומת לב רבה יותר מבחינת "אל הפריון" של אמא אדמה.
עייפות הקרקע נובעת מאי התייחסות לשנת שמיטה. שנת שמיטה זו שנה בה נותנים לקרקע "לנוח" במשך שנה, לאחר 7 שנים של שימוש, הפסקה של שנה בלבד, בנוסף יש כימיקלים וריסוסים המפחיתים מאיכות הקרקע והמזון. כאשר הקרקע קרובה לים, הקרקע תכיל יותר מינרלים ומלחים הקשורים לים. פרט לכך, מהרגע שקוטפים את הפירות והירקות יש להעבירם למחסנים ואחר כך לחנויות, וגם שם זה נמצא לפעמים יום יומיים עד שאנחנו קונים.
ואם כבר קנינו? אצלנו במקרר זה "יושב" עוד כמה ימים? ואח"כ יש לחתוך למשל סלט, ככל שנחתוך לחתיכות קטנות יותר תהיה יותר שחיקה.
אם החלטנו לבשל אז ישנם ויטמינם שנשחקים בבישול, כמו ויטמין C ,E. וכו. מה שחשוב לדעת זה שהמינרלים אינם נשחקים הם פשוט יוצאים מהמזון אל הנוזל בו המזון מתבשל ולכן חשוב מאד לאכול גם את הרוטב בו המזון מתבשל.
בנוסף לכך ראוי לציין כי לא תמיד אנו סופגים את החומרים החיוניים בצורה אופטימאלית, ולכן יש חשיבות רבה לתוספי תזונה הן בהשלמת הויטמינים והמינרלים החסרים לנו במזון והן במצבי בריאות שונים.
מוסיפים תוספים
רשימת התוספים היא גדולה מאד ורצוי להתייעץ עם איש מקצוע כמו נטורופת או מטפל בתזונה טבעית לפני שמחליטים ליטול תוסף.
הרבה פעמים אנחנו שומעים שהשכן או החברה לוקחים איזה תוסף שמאד טוב עבורם ומיד אנו רצים לחנות וקונים גם כדי שיעשה גם לנו כל כך טוב אך בעצם לנו זה פחות מתאים.
בצורה זו שכל אחד "קוטף" מה שנראה לו מעל המדפים בחנות, קורים שני דברים שאינם רצויים:
- נערמת שורה גדולה של ויטמינם שצריך לקחת בזמן שברוב רובם של המקרים ניתן לצמצם את הכמות באופן משמעותי.
- אותם תוספים שעזרו למכר שלנו, לא עוזרים לנו ואז אנחנו מתחילים לחשוב שהכל שטויות ולא מועיל ומתעוררת מחשבה בסגנון של: "ידעתי שהכל שטויות ושהרפואה הטבעית היא סתם ולא עובדת בכלל".
אם נעשה זאת בצורה אחראית ומקצועית נוכל לעזור ולפתור בעיות בצורה טובה ביותר.
לדוגמא: אדם שנמצא במצב של מתח נפשי והמליצו לו לקחת פורמולה של B קומפלקס, כאשר באותה תקופה ממש, הוא גם מצונן וחושש לפתח איזו שפעת ולכן המליצו לו לקחת גם ויטמין C וגם אבץ. במקום לרכוש שלושה סוגים שונים של ויטמינים, הוא יכול בהמלצת איש מקצוע לרכוש פורמולה בודדת המכילה בתוכה כבר את 3 המרכיבים: BX, ויטמין C ואבץ ובכך יפחית בכמות הרכישה בסירבול וכך גם יחסוך הרבה כסף.
שווה בדיקה!
קיימות חברות שונות ותוספים שונים וישנם כמה דברים שכראי לשים לב אליהם:
ראשית, אנשים עם בעיית סוכרת צריכים לשים לב כי מדובר בתוספים ללא סוכר.
אנשים טבעונים או צמחונים מומלץ שיבדקו בטרם ייטלו תוספי תזונה היות מדובר בתוספים ללא מגע מן החי.
אנשים חולי צליאק צריכים ליטול תוספים נטולי גלוטן וניתן לבקש מסמך מהחברה המאשר זאת או לבדוק באיגודים לחולי צליאק אילו חברות מספקות תוספים אלו.
ישנם אנשים שצריכים תוספים ללא לקטוז, ללא שמרים וכו'. לכן על כל אחד לבדוק היטב את החברה והמוצר לפני שהוא משתמש. כמובן שאנשים המקפידים על כשרות יבדקו שאכן מדובר במוצרים כשרים, ישנן חברות אשר כל המוצרים שלהם הם כשרים למהדרין כל שאין צורך לבדוק איזה מהמוצרים הם אכן כשרים והם יכולים להשתמש בכל מוצר מהבחרות הללו.
בדיוק כמו שישנן חברות שכל המוצרים הם ללא סוכר, שמרים, לקטוז, ללא גלוטן וללא מגע מהחי כך שיהיו טובים עבור כל מי שזקוק לכך מבלי להסתבך.
אילו תוספים קיימים?
המגוון הוא עצום ובדרך כלל ניתן למצוא מולטי ויטמינים מסוגים שונים כמו למשל: מולטי ויטמין לילדים, לנוער, מבוגרים, לנשים בהריון. ישנם מולטי ויטמינים במינון גבוה או נמוך, טבליות קטנות למתקשים בבליעה וכו'.
את המולטי ויטמינים, רוב האנשים יכולים לקחת מידי יום, לשם חיזוק הגוף ובכדי למלא מאגרי ויטמינים ומינרלים. קיימים ויטמינים בודדים כמו ויטמין C, ויטמין E, ויטמין B בודד או בפורמולה המשלבת את כל ויטמיני ה-B בתוכה ואשר נקרא B קומפלקס.
גם פורמולה כזו של B קומפלקס קיימת במינונים שונים: עדין או לחלופין חזק. לרוב ממליצים לנשים לקחת בנוסף למולטי ויטמין גם סידן.
קיימים סוגים ושילובים שונים של סידן: סידן בטבליות, באבקה, סידן משולב עם עוד מינרלים אחרים, דבר שמאפשר ספיגה טובה יותר, וכמובן מינונים שונים של סידן וגם כאן יש להתאים את הפורמולה באופן אינדוידואלי.
לנשים לרוב נמליץ על הפורמולה המשולבת, לספורטאים מומלץ סידן ומגנזיום.
מאד קשה לתת הנחיה גורפת לכולם כי יש להתאים זאת הן למצב המטופל והן להתאים לתוספים אחרים אשר הוא לוקח.
למה זה כל כך יקר?
תתפלאו אבל המחיר של הויטמינים לא בהכרח מעיד על איכותו, ניתן למצוא ויטמינים לא יקרים באיכות טובה מאד ולהפך. מחירי הויטמינים למשל בארה"ב זולים באופן משמעותי ממחירי הויטמינים בארץ ולא תמיד מדובר בחברות שונות.
יש השפעה גדולה במחיר בשל פערי התיווך, הרי את המוצר מייבאים מארה"ב למשל וזה עובר דרך מתווכים התובעים דמי מיסים ומכס. כמובן שיש לעבור את המשרדים הרלוונטיים כמו משרד הבריאות ויש להוציא אישורים דרושים שעולים כסף רב ובנוסף לאלו החברות משווקות לחנויות וצריך אנשי מקצוע שונים כמו סוכנים, תועמלנים, אנשי שיווק ועוד מתווכים רבים מה שגורם למחיר להכפיל ולשלש את עצמו. ניתן לצמצם עלויות ע"י רכישה באמצעות חברות המשווקות באינטרנט בלבד (כמו כל תחום אחר בימינו) כך ניתן לחסוך פערי תיווך רבים. כמובן בקשו את כל הפרטים והאישורים הדרושים לכם כדי לדעת שאכן המוצר מתאים לכם כמו ללא גלוטן או ללא סוכר וכו'.
לכל חברה יש אנשי מקצוע שניתן לדבר איתם בטלפון ולקבל הדרכה מה לקחת ואיך אך כמובן שכאן יש את עניין המכירות ומי שמדבר במעבר לקו מעוניין כמובן למכור וכמה שיותר ולכן עליכם להפעיל שיקול דעת במידה. אני ממליצה להתייעץ עם איש מקצוע שאתם מאמינים בו, מרגישים איתו נוח, או שהמליצו עליו. סמכו על ההרגשה האישית שלכם.
במה בדיוק מטפלים, ומה לוקחים?
אנסה לתת כאן מספר דוגמאות ל"בעיות" שניתן לטפל בהן בעזרת תוספים, אך אני חייבת לציין שתמיד טיפול משולב הוא עדיף: הבסיס העיקרי הוא תזונה נכונה, אורח חיים בריא ואחר כך שילוב התוספים בתוך זה.
דוגמאות למצבים שונים והתוספים המתאימים:
בעיות של חוסר ברזל- מומלץ ליטול כדורי ברזל טבעיים כמובן ועדיף ליטול ברזל המשולב עם ויטמין C המאפשר ספיגה טובה יותר של הברזל בגוף. לעיתים אנשים נוטלים ברזל אך המצב לא משתנה ויש לבדוק את מצב הספיגה של הברזל, את מצב מערכת העיכול אשר משפיעה רבות על ספיגת הברזל .(בשוק קיימות פורמולות של ברזל+ויטמין C).
חוסר ב-B12 - קורה לרוב אצל צמחונים/טבעונים- מומלץ ליטול B12 למציצה/לעיסה כך הספיגה טובה יותר, מיד לנימי הדם בפה דבר המאפשר ספיגה טובה ומהירה יותר
עצירות-ניתן לקחת תוסף של אבקת סיבים תזונתיים הנקרא פסיליום (גם ברגע נתגבר את התזונה שלנו בסיבים תזונתיים הנמצאים בלחם מחיטה מלאה, אורז מלא ועוד נשפר את פעילות מערכת העיכול+שתייה מרובה של מים) .
האבקה הזו עושה עבודה מצוינת רק שיש להתרגל לשימוש בה.
יש לשים אבקה על פי המינון המומלץ בתוך כוס מים ולשתות ואחר כך מומלץ לשתות עוד כוס מים.
מאחר והאבקה גורמת למים להפוך לצמיגיים אני ממליצה לא לשים אבדה עם כוס מלאה של מים.
ראשית להתחיל בכמות קטנה של אבקה (חצי כפית שטוחה) להתרגל ואחר כך להעלות מינון. את כמות האבקה הזו לשים עם מעט מים (רבע כוס, חצי כוס) לבלוע בלגימה ואז לשתות כוס מלאה של מים בלבד.
קיימות אבקות שונות ומגוונות בטעמים שונים ושאינן יוצרות את הנוזל הצמיגי.
אני דוגלת ב"ללכת" על הטבעי ביותר ללא סוכר וללא צבעי מאכל. אך עדיין כל אחד יפעל על פי שיקול דעתו, טעמו האישי ויכולת ההתמודדות שלו.
אילו תוספים מתאימים לדיאטה ולהורדה במשקל?
כרום- מינרל חשוב במטבוליזם של גלוקוז וקליטתו ברקמות, הכרום מפחית רמות סוכר בדם ומאזן את רמותיו, מפחית רמות כולסטרול וטריגליצרידים ומעלה את הכולסטרול שנחשב "הכולסטרול הטוב" בנוסף הוא מפחית את התשוקה למתוק ומסייע בירידה במקל.
L קרניטין - חומצה אמינית המסייעת בפירוק שומנים ועוזרת לנצלם לצרכי אנרגיה, בדיאטה עוזרת לשיפור תהליך פירוק השומנים. יעילה בשילוב פעילות גופנית.
L פנילאלאנין היא חומצה אמינית המסייעת לשמירה על משקל תקין, מפחיתה את התיאבון ואף תורמת להעלאת מצב הרוח.
קיימים תוספים אשר גורמים לתחושת שובע ואז קל יותר לרדת במשקל. כמו גואר גם שהוא סיב דיאטתי המתנפח בבואו במגע עם נוזלים ונותן תחושת שובע ומלאות. הוא מווסת את קצב ספיגת המזון ותורם לאיזון רמות הסוכר בדם.
ומה בכל זאת הקאץ'?
אם לא נלמד כיצד לחיות אורח חיים בריא ולאכול כשרעבים באמת אלא רגילים לאכול כשמתחשק לנו בלי קשר לרעב אז גם אם ניקח תוסף שיגרום תחושת שובע זה לא ישנה את החשק שלנו לעוגת קצפת או שווארמה בפיתה עם צ'יפס וקולה.
לכן התזונה הנכונה והאורח החיים הבריא באים במקום הראשון וניתן להיעזר בתוסף זה או אחר.
התמודדות עם מתח נפשי - B קומפלקס, אומגה 3, מינרל בשם מגנזיום ועוד יש פורמולה המשלבת BX+ויטמין C+ אבץ וטובה מאד למתח נפשי כל זאת בשילוב כמובן עם שיטות נשימה, פעילות מרגיע ושינוי חשיבתי, מודעות עצמית.
ויטמין Cהוא אחד הויטמינים השכיחים ביותר ובעל פעילות נוגדת חמצון.
הוא מעודד פעילות מערכת החיסון ותורם לחיזוק המערכת החיסונית בעיקר בשילוב עם אבץ. מקל במצבי דלקת, חיוני לריפוי פצעים, מקל על שטפי דם עקב פציעות, מגביר את ספיגת הברזל בגוף.
ויטמין סי חיוני מאד אצל מעשנים אשר להם יש שחיקה גדולה של ויטמין זה בגוף.
במצבים בהם אנחנו קצת חולים והרופא אמר לשכב במיטה ולשתות כוס תה וזהו.
ויטמין C למציצה+אבץ יעזרו לנו מאד, יש לקחת בכמויות גדולות יותר מאשר ביום יום, לפחות 1500 מ"ג ויטמין C ביום (עדיף בטבלייה של 500 מ"ג כפול 3 פעמים ביום) ואבץ למציצה במינון של 30 מ"ג ביום אך לא יותר משבוע ימים.
ומה לגבי המינון?
ראוי לציין שהמינונים והוראות הלקיחה משתנים מאחד לשני ולא בהכרח יישארו בדיוק כפי שציינתי, כאן זה באופן כללי יותר.
אם אקח כמות גדולה של ויטמין C כשאני מצונן האם זה מזיק?
את הויטמינים מחלקים ל-2 קבוצות:
מסיסים במים
מסיסים בשומן
ויטמינים מסיסים במים נוטים להתמוסס במים/שתן ולצאת מהגוף החוצה, כאשר יש קצת עודף הויטמינים הללו יצאו החוצה בשתן ובזיעה, ולכן קשה מאד להגיע למצב של עודף עם לקיחתם, אפשר להגיע לעודף אך לא כל כך מהר.
ויטמינים מסיסים בשמן הם: A,D,E,K כל השאר מסיסים במים.
לויטמינים אלו נטייה להצטבר ולא לצאת בשתן ולכן איתם יש להיזהר ולתת במינונים המותאמים ע"י איש מקצוע. אין זה אומר לא להשתמש בהם אך יש לדעת מה מותר למי. למשל ויטמין A טוב מאד לעיניים ומומלץ אפילו ע"י רופאי עיניים למצבים של ניוון הרשתית כדי להאט את קצב התקדמות המחלה אך הוא ניתן במינונים מסוימים וכן דואגים למעקב אחר המטופל.
תוספים ומערכת העיכול
למערכת העיכול שלנו חשיבות גדולה מאד בתפקוד תקין של הגוף ולעיתים אנו נוטים להמעיט בערכה ולאכול מכל הבא ליד. פעמים רבות אנו יודעים מה מחכה לנו בהמשך כמו: צרבות, כאבי בטן אך לא עומדים בפיתוי.
כאשר מערכת העיכול שלנו לא מתפקדת כראוי תהיה פגיעה בספיגת המזון במעי המזון לא יתעכל בצורה טובה ויהיה קושי בפינוי פסולת מהגוף. ללא תפקוד תקין אנו עלולים לסבול מעצירות, גזים, כאבי בטן ואף עייפות, מיגרנות ולבסוף החלשות של מערכת החיסון. חשוב לציין כי פינוי פסולת וניקוי מעיים תורמים למניעת סרטן המעי.
קיימים תוספי תזונה הנקראים אנזימי עיכול. תוספי תזונה של אנזימי עיכול תורמים להגברת תהליכי עיכול, ועוזרים לגוף שלנו לשמור על תפקוד תקין ויעיל של מערכת העיכול ובכך למנוע מחלות.
קיימים אנזימי עיכול המגיעים בפורמולה המכילה מספר סוגים שונים של אנזימים המסייעים לשיפור העיכול, פירוק המזון וספיגתו. האנזימים הללו מסייעים לאנשים הסובלים מקשיי עיכול, אלרגיות למזון ומתאימים גם לקשישים הסובלים מתת תזונה ופעילות לא תקינה של המעיים ומערכת העיכול בכלל.
ניתן למצוא גם אנזימים כבודדים כמו טבליות פאפיה, פרי הפאפיה מכיל אנזימים מפרקי חלבון ומסייעים לאנשים הסובלים מגזים וזקוקים לתמיכה ולעיכול טוב של חלבונים
תוספי תזונה נוספים
תוספי תזונה אחרים מכילים צמחים ועשירים בתכונות ריפוי ויתרונות בריאותיים מגוונים כמו:
גינקו בילובה שהוא צמח המשמש כתוסף המשפר זרימת דם בגוף.
הג'ינקו בילובה בעל יכולת הרחבת כלי דם קטנים ושיפור זרימת דם לאברי הגוף השונים וכמובן למוח, לג'ינקו בילובה יכולת נוגדת חמצון, שיפור איכות הזיכרון ותמיכה בתפקוד המוח. יעיל גם לחולי סוכרת למניעת נזקי הסוכרת (רצוי שיתייעצו עם רופאם האישי לפני נטילת התוסף).
תוסף אספסת (אלפלפא)
מועשר בויטמינים ומינרלים כמו: סידן , כלורופיל, מגנזיום, ויטמין C, B6,A ועוד...
תוסף התורם לסילוק רעלים מהגוף, מעורר ומחזק תיאבון, משמש כמקור לויטמינים במצב חולשה והחלמה ממחלות ועוד.
מהו הזמן הטוב לנטילת תוספי תזונה?
יש להתאים את נטילת התוסף למצב המטופל, ברוב המקרים תהיה הנחיה לקחת את התוסף עם או אחרי הארוחה אך לעיתים יהיו תוספים שמומלץ לקחת אתם דווקא לפני ארוחה לכן אני חוזרת ואומרת שיש להתייעץ עם איש מקצוע.
כיצד מאחסנים את התוספים?
המקום המומלץ ביותר לאחסון, אלא אם כן רשום אחרת על גבי האריזה, הוא במקום קריר ויבש כאשר קופסת הויטמינים סגורה לגמרי.
לויטמינים יש הרבה פעמים ריח חזק שמקשה על הלקיחה,מה עושים?
לרוב הריח מגיע מויטמיני ה-B שנמצאים בפורמולה והריח חזק יותר כאשר יש כמות גדולה של ויטמינים ביחד לכן יש לי טיפ קטן: להוציא מהקופסא את הכדור שאנו צריכים לקחת, להניחו בצד, על השיש, לסגור הקופסא ולהחזיר לארון ורק אז לבלוע את הכדור. כאשר הכדור הוא יחיד הריח מצטמצם באופן משמעותי ביותר.
למי לא ניתן תוסף מסוים?
חומצה פולית-מעודדת צמיחת תאים ולכן לא ניתן לחולי סרטן כי לא נרצה לגרום לצמיחת תאים מוגברת של התא הסרטני.
נשים בהריון- חשוב מאד שייקחו מולטי ויטמין שנקרא פרנטל, יש פרנטל בטבליות קטנות מאד לבליעה קלה, יש בתוספת סידן עוד.
מה שחשוב שכמות הויטמין A בפרנטל יהיה עד 5,000 יחידות בן לאומיות מאחר וויטמין A בכמות גדולה בשליש הראשון של ההיריון עלול לגרום למומים בעובר, לכן לא להימנע, זה חשוב אך במינון הנכון.
חולי פרקינסון- B6 אסור על חולי פרקינסון שמקבלים תרופה שהחומר הפעיל הוא L-DOPA
מאחר ו- B6 עלול להחריף את הסימפטומים. ניתן לתת B6 בשילוב עם מגנזיום. מומלץ להיוועץ ברופא המטפל.
יש לציין כי כאשר לוקחים את אחד מויטמיני ה-B למיניהם יש לשלב עם זה גם לקיחה של B קומפלקס. לא לוקחים B בודד לבד.