הסידן הוא מינרל. בגופנו הוא מצוי בכמות הגדולה ביותר מכל המינרלים האחרים. רוב הסידן מתרכז בעצמות ובשיניים.
לסידן תפקידים חשובים בגופינו הוא משתתף בתהליכים כמו :ויסות פעילות של העצבים והשרירים, ייצור והפרשת הורמונים, פעילות סדירה של הלב, תהליכי קרישת הדם והפרשת חלב בהריון.
אספקה נאותה של סידן בתפריט מפחיתה את הסיכון לפגיעה בשלד ומפחיתה את הסיכוי לפתח את מחלת האוסטאופרוזיס שמשמעותה היא "עצם מחוררת", במהלך החיים.
חלב ומוצריו הם מקור מצוין לסידן. אומנם, סידן מצוי גם במזונות צמחיים, אך בכמות קטנה מזו שבחלב וביכולת ספיגה נמוכה יותר.
מהי מחלת האוסטיאופורוזיס?
מחלת האוסטאופרוזיס מאופינת בירידה במסת העצם בגוף. המחלה מאופיינת בכך שיש יותר פירוק של עצם ופחות בניה כלומר העצם פחות צפופה ולכן יותר היא גם יותר שבירה. המחלה נגרמת בעיקר כתוצאה ממחסור באסטרוגן והיא נוטה להתפתח בקרב אוכלוסייה המתאפיינת בגורמי סיכון נוספים כמו עבר משפחתי (גנטיקה), עישון, מיעוט בפעילות גופנית, מבנה גוף רזה, שתיה מרובה של קפה ואלכוהול, ומתפריט שאינו מספק את כמות הסידן היומית הדרושה.
גם תפריט אשר דל בוויטמין D -הוא הוויטמין שמעודד את ספיגת הסידן, וכן ריבוי הימצאותו של הזרחן אשר מקטין את ספיגת הסידן (אחת הסיבות להימנע ממשקאות תוססים הידועים כבעלי ריכוז גבוה של זרחן), יעודדו את פריצת המחלה. מדובר במחלה קשה הכרוכה בסיבוכים, מוגבלות פיזית, שברי עצמות, כאב, ועקמת של עמוד שידרה.
מיהי אוכלוסיית הסיכון?
מחלה זו על אף שפוגעת באוכלוסייה כולה, נחשבת כנפוצה מאוד בקרב המין הנשי. מחקרים מראים כי אחת מכל 3 נשים עד גיל 65 תסבול משבר אחד לפחות. 15 אחוזים מהנשים יסבלו משבר בעצם הירך. כ- 20 אחוזים מתוך החולים ימותו מסיבוך בעקבות השבר.
הסידן, כלי להילחם במחלת האוסטיאופורוזיס
נשאלת השאלה מהי כמות הסידן המומלצת?
הנה טבלה מסכמת בעלת ערכים הפזורים על פני גילאים ואשר קובעת מהי כמות הסידן המומלצת לאכילה מדי יום:
גיל
|
כמות סידן
|
1-3
|
500 מ"ג
|
8-4
|
800 מ"ג
|
9-18
|
1300 מ"ג
|
50-19
|
1000 מ"ג
|
51 ומעלה
|
1200 מ"ג
|
מה הם המקורות העיקריים לסידן?
להלן טבלת מקורות עיקריים לסידן:
(הסידן במ"ג ל- 100 גרם מוצר)
אגוזים רגילים
|
85
|
חילבה
|
170
|
אגוזי פקאן
|
225
|
דג טונה במים
|
15
|
אפונה יבשה
|
64
|
דג מלוח מעושן
|
65
|
אשל
|
120
|
דג סלומון משומר
|
50
|
בוטנים
|
75
|
דלעת
|
60
|
בורגול
|
40
|
זיתים ירוקים
|
85
|
ביצה חלמון
|
147
|
חומוס
|
150
|
במיה מבושלת
|
85
|
חלב אם
|
35
|
בצל יבש
|
45
|
חלב טרי דל שומן
|
120
|
גבינה לבנה כחושה
|
120
|
חלבה
|
90
|
גבינה לבנה שמנה
|
115
|
גרעיני חמניה
|
100
|
גבינה מותכת
|
450
|
טחינה
|
100
|
גבינה קוטג' שמנה
|
100
|
יוגורט
|
120
|
גבינת צאן
|
200
|
כרוב עלים מבושל
|
200
|
גבינה צ'דר
|
760
|
מנדרינה
|
45
|
גבינה צפתית
|
200
|
מרק אפונה אבקה
|
60
|
גבינת קצקבל
|
200
|
נבט חיטה
|
85
|
גבינת רוקפור
|
600
|
פריגורט
|
120
|
גבינה שווצרית
|
425
|
שומשום גרעינים
|
100
|
גלידה
|
145
|
שמרים
|
600
|
ברוקולי
|
100
|
סרדין
|
400
|
שקדים
|
225
|
תאנים יבשות
|
271
|