הסידן קיים בכל היצורים החיים וחשיבותו עליונה היות והוא חיוני לכל היצורים החיים. הסידן מהווה מרכיב חשוב בעצמות ומהווה חלק חשוב מתזונה נכונה. חוסר בסידן יכול להשפיע לרעה על התהוות העצמות ותקינות השיניים. עודף של סידן בגוף עלול לגרום לאבנים בכליות ולבעיות נוירולוגיות עצביות. חסרים בסידן לאורך זמן עלולים להוביל לאוסטאופורוזיס (דילול העצם).
סיבות אלו מסבירות למעשה מדוע חשוב כל כך להקפיד על צריכה סדירה ונכונה של סידן לאורך החיים. כמות הסידן המומלצת למבוגרים בדרך כלל נעה בין 700 ל-1200 מ"ג ביום, ובנוסף, הגוף דורש לצרוך ויטמין D בכדי לספוג את הסידן במערכת.
10 עובדות שכדאי לדעת על הסידן
1. הסידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף. משקלו הכולל יכול להגיע ל 1.5 קילוגרם.
2. הסידן חיוני לבריאות העצמות השינים והציפורנים, מסייע בהורדת לחץ הדם, למניעת התכווצויות שרירים, מסייע בהורדת כולסטרול, משתתף בפעילויות אינזימתיות רבות בגוף.
3. הסידן נספג טוב יותר בסביבה שומנית, ולכן, רצוי להימנע ממוצרי שומן של 0% ולהעדיף מוצרי חלב 3% -5% שומן. גם ויטמין D מסייע בספיגת הסידן. ויטמין C רצוי לקחת בעיקר בלילה.
4. מקורות עתירי סידן ידועים כחלב ומוצריו, סרדינים, זרעי שומשום וטחינה.
5. 100 גרם של סרדינים מכילים כ-440 מ"ג סידן, כמחצית מהתצרוכת היומית!.
6. מזונות המשבשים ספיגת סידן הם מזונות המכילים חומצה פיטית כמו למשל תה, תרד, פטרוזיליה, עלי מנגולד, קקאו וסובין. דגניים מלאים, כדוגמת דגני הבוקר וכן השילוב של דגני הבוקר עם חלב מפחית את ספיגת הסידן.
מזונות מכילים חומצה אוקסלית כמו קקאו (שימו לב לשוקו של הילד!), וסובין משבשים את ספיגת הסידן אף הם. תפריט המבוסס על חלבון מהחי (דהיינו הבשר ומכאן גם הברזל) מתחרה עם האבץ על הספיגה.
7. משקאות שמונעים ספיגת סידן הם שוקו, קקאו, קפה, תה ומשקאות תוססים (כן, גם סודה).
8. אם בוחרים בתוסף סידן עדיף לבחור בסידן ציטראט מאשר סידן ביקרבונט שספיגתו טובה יותר בגוף.
9. המינון היומי המומלץ לצריכת סידן הוא כדלקמן: כ-800 מ"ג לילד, 1000 מ"ג למבוגר ו 1200 מ"ג לנשים בגיל המעבר.
10. הנטילה האידיאלית של תוסף הסידן היא של קלציום ציטרט בתוספת אומגה 3(ויטמין D), ובשעות הלילה.
מידע נוסף בהקשר לסידן:
ויטמינים ומירליים- תפקידם בתזונת האדם
סידן - הגדרות ומקורות
בריחת סידן