אבות אבותינו נהנו מדבלים, חרובים ותמרים ולא בכדי. בפירות יבשים ישנם ערכים תזונתיים גבוהים, הם נחשבים לספקי אנרגיה - עשירים בויטמינים ומינרלים וכן בסיבים תזונתיים החשובים לפעילות מעיים תקינה. ובכל זאת, רצוי שתדעו כמה קלוריות הם מכילים ואיך מתבצע תהליך הייבוש התעשייתי.
הצד האפל של הפירות יבשים
בעבר יבשו את הפירות בשמש כך שערכם התזונתי נשמר. כיום היבוש אינו טבעי ונעשה בעזרת תנורים בחום נמוך לאורך זמן. מרבית המים מוצאים למניעת רקבון, ובתהליך נעלם גם הויטמין C.
לפירות רבים מוסיפים גופרית דו חמצנית לשיפור הצבע. או חומר זיגוגE-905 השייך לתעשיית הנפט. ואם לא די בכך הפירות היבשים מכילים ריכוז גבוה של סוכר, ואינם מומלצים לסכרתיים. והקלוריות? חוגגות. דוגמא קטנה: אם בכוס ענבים יש 60 קלוריות, בכוס צימוקים יש מעל 400 קלוריות.
הצד המואר של הפירות יבשים
אף על פי כן, פירות יבשים בהחלט נחשבים לחטיף בריא יותר ממרבית החטיפים לילדים ומבוגרים כאחד.
רצוי להעדיף פירות אורגניים אשר אינם מכילים גופרית וחומרי שימור. בצימוקים ומשמשים ניתן ממש לראות את הבדלי הצבעים. הפרי האורגני תמיד יהיה יותר כהה. (אלו אגב נקראים פירות מיובשים)
למה בכל זאת שווה לאכול פירות יבשים ואילו פירות עדיפים
תאנים (דבלים):
עשירות בסיבים תזונתיים, בסידן, אשלגן וברזל.
חרובים:
עשירים בחלבון, בויטמיני Bו C, מרגיעים מערכת עיכול.
מסופר על רב שמעון בר יוחאי שהצליח להתקיים בזמן מחבואו במערה מעץ חרוב אחד.
תמרים, שזיפים וצימוקים:
עשירים באשלגן ומינרלים נוספים, עשירים בסיבים תזונתיים ומצויינים למצבי עצירות.
אננס:
עשיר בברומלין- אנזים העוזר בעיכול חלבונים.
פפאיה:
עשירה באנזים פפאין המקל על העיכול.
אגוזים:
עשירים בקלוריות אך מאוד מומלצים. עשירים בויטמינים ומינרלים. אגוזי מלך עשירים בחומצות שומן חיוניות המפחיתות סיכון למחלות לב. מומלץ לצרוך אגוזים לא קלויים. בקליה השומן מתחמצן והופך למזיק, כמו כן גורם לאיבוד חלק מהויטמינים והמינרלים.
שקדים:
עשירים בחלבון , בסידן ובויטמין E.
מתכון לעוגת אגוזים ופירות יבשים
חומרים:
ל-2 תבניות אינגליש קייק ( קטנות מוארכות)
1/2 1 כוסות קמח מלא
1/2 1 כוסות קווקר
1/2 1 כוסות סוכר חום
1/2 1 כוסות מיץ תפוזים או חלב
¾ כוס שמן קנולה
150 גרם אגוזי מלך
150 גרם צימוקים
ניתן לשלב פירות נוספים לפי טעמכם.
אופון הכנה:
מעבירים את החומרים לפי הסדר לקעת ערבוב. בעזרת כף גדולה מערבבים היטב עד קבלת מסה אחידה.
מעבירים לתבנית אפייה ואופים ב-180 מעלות כ-20-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי.