העיסוק בשומן, שמן ומה שבינהם, בשומנים טובים ושומנים רעים צובר תאוצה בשנים האחרונות לאור מחקרים וחזרה לשורשים. לא עוד המלצות גורפות להמנע משמן באשר הוא אלא חלוקה ברורה בין שמן שחיוני לבריאות שלנו ובין שמן שפוגע בבריאותנו הרבה מעבר להשמנה.
לקראת חנוכה, החג של השמן והטיגונים, הקלוריות, הסופגניות והלביבות מנסחת הנטורופתית ותזונאית טבעית אפרת נבון-כהן מרצה ברשת "מכללת השף" את המדריך השלם לשמן: אלו שומנים טובים לגוף שלנו, באלו חומרי גלם נמצאים שומנים בריאים, מה יעלה בגורלה של המרגרינה במערכת העיכול ואיך מבשלים בלי טיפת שמן מיותרת:
שומנים טובים
למרות הדימוי השלילי, שומנים הכרחיים לתהליכים שונים בגוף, וחלקם גם עוזרים לנו לפרק כולסטרול ואף לעודד תהליכי הרזייה. כך לדוגמא: אומגה 3 (חומצת השומן הבריאה ביותר) שנלחמת בכולסטרול הרע, בדלקות, מזינה את המוח, מעולה למניעה וטיפול בבעיות קרדיווסקולריות, מגינה מסרטן, מעודדת תהליכי הרזיה ועוד.. את האומגה ניתן למצוא בדגי ים צפוני (טונה, סלמון, מקרל, הרינג, סול), באגוזי מלך, אגוזי פקאן וזרעי פשתן.
שומנים מומלצים
אגוזים, שקדים וגרעינים שונים מצוינים לבריאות ובבקשה לא לחשוש מעצם היותם שומניים. הם מכילים אבץ, מגנזיום, ברזל, סידן, חלבונים, אומגה 3 ועוד רכיבי תזונה טובים.
אפשר ורצוי ליהנות מהם כל יום, כאשר יש לגוון בצריכתם ולאכול 2 מבין האפשרויות הבאות:
4 אגוזי מלך שלמים
4 פקאנים שלמים
3 אגוזי ברזיל
8 שקדים לא קלויים
8 קשיו
כף גרעיני דלעת קלופים
כף גרעיני חמנייה קלופים
נס הטחינה
טחינה היא גם סוג של שומן- מקורה בשומשום. העדיפו טחינה משומשום מלא המכילה פי 3 יותר ברזל ופי 10 יותר סידן.
גוואקמולי לארוחת ערב
גם אבוקדו הוא גם סוג של שומן והוא מעולה לבריאותכם. הסתפקו בשליש אבוקדו ליום.
רק בכבישה קרה
ראו זאת כתחינה, בקשה אישית - השתמשו רק בשמנים מכבישה קרה. במקום הראשון שמן זית מכבישה קרה ובמקום השני שמן שומשום מכבישה קרה. על הבקבוק להיות כהה ושמור הרחק מאור וחום. כל השמנים המזוככים עוברים תהליכי עיבוד שגורמים לבריאותכם ללכת לאיבוד.
טיגון נכון
כל חימום של שמן בטמפ' שגורמת לו להוציא עשן או לבעבע , יוצר רדיקלים חופשיים שגורמים לחמצון בגוף: פעולה המקדמת תהליכים סרטניים בגוף.
מרגרינה זה רע
שימו לב: מרגרינה היא שומן צמחי מוקשה, ומהווה סיכון רציני למחלות לב וסרטן. התרחקו ממנה כמו מאש והעדיפו חמאה או שמן על פניה.
לטגן בצל בלי טיפת שומן
אפשר ורצוי לאדות בצל ללא שמן, על ידי טיגון על אש נמוכה ועם מחבת או סיר מכוסים. בצורה זו הבצל יתבשל במיץ של עצמו, ואת השמן אפשר להוסיף (אם בכלל) רק בסוף הבישול.
עוד חנוכה:
סופגנייה דיאט מטוגנת ב-157 קלוריות
סופגנייה ללא טיגון ב-210 קלוריות
לביבה אפויה, רק 50 קלוריות
על שמן, שומן ומה שבניהם