כשהילד לא מסוגל לשבת בשקט בכיתה, מתקשה להתרכז, מתפרע, לא משתתף בפעילויות ומגלה קשיים חברתיים, מערכת החינוך שולחת אותו לאבחון שבסופו יקבע מומחה האם הילד סובל מהפרעת קשב וריכוז (Attention Disorder Hyperactivity Deficit). בדרך כלל הנוירולוג ימליץ על טיפול בריטלין - הכדור השנוי במחלוקת, שמחד משפר את הריכוז, וכך מאפשר לילד ללמוד יותר טוב, ולהקשיב יותר זמן. אך מאידך מלווה בתופעות לוואי נפוצות כמו: כאבי פרקים, עצבנות, חוסר שינה, יובש בפה, וירידה בתיאבון עד אנורקסיה ובעקבות כך בפעמים רבות נמצא כי קיים עיכוב בגדילה ובהתפתחות. במקרים רבים ניכרות בעיות במערכת בעיכול כגון שלשולים או עצירויות, כאבי בטן וצורך בשתייה מוגזמת עד פגיעה בכבד.
לכן לפני שנוטלים כדורים בעלי השפעה שכזו רצוי לוודא סופית, מומלץ לבצע מספר בדיקות רפואיות. לעיתים הבעייה איננה הפרעת קשב אלא מחסור / עודף או אלרגיה. תוצאה לא תקינה מורה על תפקוד רפואי לקוי והיא זו שעלולה להשפיע על יכולת הקשב והריכוז של הילד:
1) בדיקת דם כללית שתכלול ברזל, פריטין, טרנספרין ו B12
2) תפקוד בלוטת התריס.
3) בדיקות אלרגיה לחלב ולקמח.
4) בדיקות לפטרית הקנדידה
שינוי הרגלי הצריכה: עם או בלי ריטלין
הורים שמתקשים לטפל באמצעות ריטלין ומבקשים למצוא אלטרנטיבות או להשתמש במינונים נמוכים של התרופה או הורים שפנו לריטלין אך מעוניינים לטפל בפאן נוסף לשיפור איכות החיים של הילדים, פונים לדרכים שונות ומחפשים את הטיפול המשולב שיביא לשיפור התנהגותי ורגשי. אחת מהדרכים הנגישות והמומלצות לתחילת הדרך הוא שינוי הרגלי האכילה של הילד והמשפחה.
הרפואה הסינית רואה הפרעת קשב וריכוז כעודף חום פנימי בגוף או חום פנימי המשולב בליחה. הליחה נובעת לרוב מהחלשות הטחול על ידי מזון מאיכות ירודה שכולל צריכה עודפת של ג'אנק פוד. ולכן מטרת שינוי התזונה עפ"י הרפואה הסינית היא בהפחתת מזון חם שממריץ את הגוף והעלאת צריכתו של מזון קר. גם הרפואה המערבית רואה בתזונה מרכיב חשוב וממליצה להמנע ממרכיבים דומים בתזונה, הנה כמה המלצות חשובות, אבני דרך לתחילת הדרך בראייה מערבית ולפי עקרונות הרפואה הסינית:
האויבים התזונתיים של הפרעות קשב וריכוז
להוריד מזונות כמו מזונות מטוגנים, מזונות המכילים צבעי מאכל וחומרי שימור אלו מזונות שגורמים חום בגוף ולכן גם אי שקט. יש להמנע לחלוטין משימוש באבקת המרק (אפשר להחליף בעשבי תיבול שחלקם מכילים מרכיבים מרגיעים כמו מליסה) ומוצרים המכילים מונוסודיום גלוטומט.
להמנע במיוחד ממזונות המכילים את צבע המאכל טרטרזין E201 (נמצא בממתקים צהובים, שקדי מרק, פסטות, קרחונים צהובים) ומן החומר המשמר נתרן בנזואט E112 (עלול להימצא בתרכיזים ממותקים, משקאות קלים וסלטים מוכנים).
להחליף מזונות תעשיתיים כמו שניצלים מוכנים צ'יפס וכל סוגי ג'אנק פוד באוכל טרי תוצרת בית שאינו מטוגן ועשיר בשמן. הרפואה הסינית רואה צריכה של ג'אנק פוד כמזון מחמם וממריץ כמו גם כל מה שמכיל קפאין: תה, קולה וקפה.
להוציא מהתפריט סוכרים או מוצרים מקמח לבן: סוכר, סוכריות, גלידות ומשקאות קלים במיוחד קולה, דברי מאפה שוקולד ועוגות. לפי הרפואה הסינית: החום שנוצר בגוף יוצר חולשה בקיבה ובטחול ולכן מורידים קמח לבן וסוכר. מערבית: שינויים ברמות הסוכר בדם גורמים לחוסר שקט. רמות סוכר עולות הגוף מפריש כמות גדולה של אינסולין החומר שמכניס את הסוכר לתאים. גורם לירידה חדה של הסוכר בדם מלווה בחולשה ועייפות, נוצר מצב היפוגליקמי בו הגוף מפריש הורמונים שגורמים לעליית סוכר.
להחליף מוצרי חלב פרה בחלב עיזים ומוצרי עיזים וכבשים. רגישות ללקטוז גורם לחוסר שקט.
מה חסר לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז
מחקרים מצאו חוסרים שונים אצל הלוקים בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות כמו: חוסר מגנזיום, חוסר בויטמיני B, חוסר בברזל, חוסר בחומצות שומן חיוניות.
חסר בברזל:
רמות נמוכות של ברזל עלולת לגרום לקשיים בריכוז, תשישות ואדישות.
חסרים של ויטמיני B:
נמצא כי ילדים היפראקטיביים סובלים מחסר של בסרטונין במוח, במחקרים בהם ניתנה להם תוספת של ויטמין B, ויטמין החיוני להפיכתה של חומצות אמינו טריפטופאן לסרטונין, ניכרה השפעה חיובית ומיטיבה. ויטמין B6 יש בבשר בקר ועוף, בדגים, חלמון ביצה, בוטנים (עד חמישה), אגוזים, בננות, אבוקדו, תפוחי אדמה ובמוצרי חיטה מלאה.
חסר במגנזיום:
עלול לגרום לתופעות כגון: עצבנות, אי שקט, התכווצויות שרירים , טיקים ועוויות בפנים, מיגרנות וכאבי ראש. השלימו מגנזיום עם: ירקות בעלי עלים ירוקים, אגוזים, עדשים, מוצרי חיטה מלאה ופולי סויה.
חסר באבץ:
נמצא שתוספת אבץ תורמת כנראה לשיפור בהפרעות קשב. במוצרי בשר כמו עופות, הודו וכבד, וגם פיצוחים וביצים מכילים אבץ ומיטיבים.
תוספים לשיפור את התזונה
אומגה 3:
לחומצות השומן מסוג אומגה 3 (הנקראות EPA ו-DHA) הנמצאות בדגים תפקיד חשוב בתפקוד תאי המח. כדאי לתת כתוסף המתאים לילדים.
הקנדידה:
הקנדידה היא פטרית שמרים הנמצאת בגופנו. צמיחת יתר של השמרים משנה את האיזון הנורמלי ועלולה להשפיע על הגוף בצורות רבות, בתגובות אלרגיות, מיגרנות, מצבי רוח וכו', ילדים עלולים לחוות זאת לאחר אכילה של פחמימות- סוכרים, כיוון שהשמרים משגשגים על מזונות אלה.
המרכיבים לתזונה נכונה:
- ירקות טריים ופירות טריים + מיובשים.
- לחם מלא עשיר בסיבים דגנים מלאים: אורז מלא, כוסמת, חיטה מלאה וכו'.
- חלבונים מן הצומח: קטניות, מעדני סויה, חלב סויה. חלבונים מן החי: ביצים ודגים.
- סוכר חום או מולסה, שוקולד חרובים יכול להוות תחליף לשוקולד מריחה (לא מכיל קופאין ועשיר במינרלים).
- שומנים: שומשום, טחינה עשירים בסידן וברזל, חטיפי שומשום. לשלב בבישול שמן זית וקנולה.
- 10 כוסות מים ביום.
- אפשר להוסיף :"ריכוזית" ו"ריכוזית-היפר": פורמולות מדף טבעיות, שנבדקו במחקר מדעי במרפאה להפרעות קשב וריכוז בבית החולים תל השומר ונמצאו כמסיעות ברבים ממקרי הפרעות קשב וריכוז עם ובלי היפראקטיביות.
בהצלחה בשינוי,
אילת
עוד ילדים ותזונה:
תפריט דיאטה יומי לילדים מגיל 12 עד 16
עצות לסנדוויצ'ים בריאים לבית הספר
ממתקים עשירים באומגה 3 לילדים
איך מתחילים לשמור על כללי תזונה נכונה במשפחה