לא המצאנו שום דבר, צום לטיהור הגוף והנפש קיים משחר ההיסטוריה האנושית. ביהדות קיימים ארבעה צומות, המוסלמים צמים את הראמדן, הנצרות משתמשת בצום כשיטת עונש והקתולים צמים לפני חג הפסחא בכל יום שישי. הבודהיסטים צמים כשיש ירח מלא, ההודים ההינדים צמים כדי לחדד את התודעה ולבטל את משמעות הגוף מפני הנפש (כמו אצל הפקירים או הרפואה היוגית). קהילת הכושים העבריים בארץ צמה בכל יום שבת, כדי לקיים את מצוות השבת במלואה: "לֹא-תַעֲשֶׂה כָל-מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ, עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ וּבְהֶמְתֶּךָ, וְגֵרְךָ, אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ".
מטרתת הצום הדתי (להבדיל מצום רפואי המשמש לטיהור הגוף וטיפול במחלות) להביא את הנפש להתעלות רוחנית, להיטהרת ולזיכוך. וכך, למרות מטרת עינוי ווסיגוף הנפש אנחנו מאחלים איש לרעהו "צום קל", ומאביסים את עצמנו לדעת בארוחה מפסקת. אבל זה לא ממש נכון, צום הופך יותר קל רק אם מכינים את הגוף כמה ימים לפני. איילת בוגין מביאה את עיקרי הדברים:
איך נתכונן לצום?
- מיום רביעי (כלומר ארבעה וחצי ימים לפני הצום) כדאי להוריד את צריכת הקפאין :קפה, קולה ותה מאחר ואלו מכילים חומרים משָתנים הגורמים לגוף להתייבש. הפחתה בקפאין בימים שלפני הצום מומלצת גם כדי לצמצם את כאבי הראש במהלך הצום.
- מיום שבת (יום לפני הצום) יש להקפיד על שתייה מרובה 12 כוסות מים ליום.
- ביום ראשון (יום הצום) רצוי לשתות כוס אחת בכל שעה, מאחר ושתייה לאורך זמן עדיפה על שתייה מרוכזת של כמויות גדולות. כך הגוף מצליח להעלות את נפח הנוזלים בדם בהדרגה, תוך שמירה על איזון המלחים, ואין הפרשה מיידית של הנוזלים בשתן.
- ביום קודם לאכול כמות כפולה של פחממות מלאות כדי למלא מאגרי גליקוגן הם יתנו את האנרגיה בתחילת הצום.
- ביום ראשון מומלץ לאכול מהבוקר ועד ארוחה מפסקת 3-4 ארוחות קטנות המכילות פחמימות מורכבות כמו לחם, קרקרים, אורז, ופסטה. לדוגמא: 6 פרוסות לחם מלא עם 3 כפות גבינה או ביצה + 2 כפות חומוס או 3 כפות טונה + כף מיונז . בתוספת ירקות חיים.
בארוחה מפסקת:
- לאכול פחות בשר וחלבונים. בתהליך פרוק החלבון מופרשים חומרים בשתן והגוף מאבד נוזלים. לכן מומלץ לצרוך יותר דגים, ביצה או עוף.
- לא לשתות משקאות מתוקים - שתו הרבה מים.
- לחסוך את המנות האחרונות: גלידות ועוגות יביאו לרעב ועיפות רבה באותו היום עקב הפרשת אינסולין לכן העדיפו פרי.
- הקפידו לאכול פחממות מלאות, כמו: אורז מלא קינואה ובורגול. לא מומלץ לאכול תפוחי אדמה, לחם לבן, ממתקים ושתיה מתוקה שמתפרקים במהירות וגורמים לתחושת רעב.
- להוסיף שומן כמו טחינה או אבוקדו המאיטים את התרוקנות מערכת העיכול.
- אכלו פחות ירקות ומרק - מביאים לתחושת שובע מלאכותית, אחרי שעה תחושו רעבים.
- ותרו על מזונות מתובלים ומלוחים, שגורמים תחושת צמא בהמשך.
- אכלו לאט ולעסו היטב, לשם עיכול טוב יותר.
- חשוב לזכור שבמהלך הצום הגוף מאבד בעיקר נוזלים, ומנצל ראשית מאגרים של גליקוגן (הנאגרים בכבד ובשריר) לאנרגיה. בשלב הבא מפורק חלבון בגוף.
- קשה לומר שהגוף מאבד רקמת שומן על מנת לקיים את עצמו ביום הצום - מכאן שהצום לא תורם להרזיה, וכדאי לקחת את זה בחשבון כשמתכננים את הארוחות שסביבו.
מתכונים לארוחה מפסקת:
סלמון וירקות בתנור ב-200 קלוריות
פילה אמנון מתובל ב-280 קלוריות
פילה דניס בתנור עם תימין
כבד קצוץ ב-75 קלוריות
גלילות חזה עוף עם פסטו ביין לבן ב-155 קלוריות
חמין עוף וחיטה ב-400 קלוריות
עוגיות שיבולת שועל / קוואקר ב-150 קלוריות
ארוחה מבדלת: הפסקת הצום
ניתן לשבור את הצום בכוס תה ממותקת עם כפית סוכר או דבש או בכוס קפה ממותק בכפית סוכר. לאכול פרוסת לחם עם דבש או ריבה, ופרי עשיר בסוכר כמו אבטיח בננה או ענבים.
אכילת יתר מייד לאחר הצום עלולה לגרום להרגשה רעה. כעת אפשר להרוות את הצמא ולהמתין כחצי שעה לפני אכילה נוספת. לאחר חצי שעה אכלו ארוחה קלה - מרק, עוף או דגים, תפוחי אדמה וירקות.