הטבע, חכם מכל מדען או כימאי, העניק לנו שלמות בכל אספקט אפשרי - ממזון, תרופות ועד תפאורה עוצרת נשימה. כמובן שאם היינו קשובים אליו יותר היינו חוסכים המון התערבויות כימייות ותעשייתיות בכל מה שקשור לבריאות שלנו.
כ
עשרות שנים אנחנו חוסכים קלוריות על הקפה שלנו ומטילים לתוכו סוכרזית, שרק הקצף המוזר שהיא יוצרת בעת התפרקותה מעלה שאלות קשות באשר למקורה. שנים אנחנו שותים דיאט קולה עם אספרטיים שיש לצרוך בכמות מדודה ליום ומרגילים את הגוף שלנו לעוד חומרים מעובדים.
כל הכימיה הזו מיותרת, לטבע יש בשורה לחסכני קלוריות מכורים למתוק - קוראים לו צמח הסטיביה. ממתיק טבעי לחלוטין, אפס קלוריות, נטול כימיכלים שניתן להשיג בקלות בדוכני עשבי התיבול בשווקים, או בעציצים במשתלות תמורת שקלים ספורים. העלים דומים מאוד לעלי נענע, אך להבדיל מהמנטה העדינה שהנענע מפיקה, שני עלי סטיביה ימתיקו לכם כוס תה או קפה, חליטות, לימונדה ביתית ומים צוננים עם פרוסת לימון או תפוזים.
מאז שהעולם המערבי גילה את הצמח, הוא משווק בחנויות טבע בשלל צורות, אבל המהפך הגדול שלו קורה ממש בימים אלו. לאחרונה הסטיביה הותר ע"י ה- F.D.A (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) להמתקת משקאות בארה"ב. האישור הביא לביקוש אדיר לצמח הסטיביה בארה"ב, שנותן את אותותיו גם בישראל.
יתרונותיו הבולטים של הסטיביה הם היותו מתוק פי 200 מסוכר רגיל ונטול קלוריות. שני הפרמטרים הללו מתירים את השימוש בו לחולי סוכרת, היות ואיננו מתעכל בגוף ואיננו נכנס למחזור הדם. בנוסף לכך הוא מוריד ומאזן את רמת הסוכר בדם ומצויין לשומרי דיאטת קנדידה ודיאטות דלות פחמימות, בהן יש להימנע מצריכת סוכר לסוגיו.
ותודה לאמריקה הדרומית
סטיביה, או בשמו המלא סטיביה רבודיאנה ברטוני -"Stevia rebaudiana Bertoni" הוא שיח עשבוני רב שנתי ממשפחת המורכבים, שמוצאו בפרגוואי. זהו צמח תבלין נטול קלוריות, אשר שימש את תושבי דרום אמריקה כממתיק טבעי במשך מאות שנים להמתקת מאטה (mate), משקה עשבים מר הנהוג באזור.
לא רק בעציץ
אפשר להתשמש בצמח הסטיביה בצורתו הטבעית, כעלים. אבל מעבר לכך תוכלו לרכוש במגוון צורות שיאפשרו גם אפייה ובישול דלי קלוריות. בכל בית טבע שמכבד את עצמו תמצאו:
עלי סטיביה מיובשים - כך אין צורך לסור אל השוק (או להשקות עציץ) מידי כמה ימים. העלים המיובשים ניתנים לטחינה אבל חשוב לזכור שבצורתם המיובשת הם מתוקים פי כמה.
שקיקי סטיביה - נמכרים כשקיקי תה, ומשמשים כממתיק לתה רגיל או בפני עצמם. לאחרונה החלו לשווק בחברת "נופר" "תה גלוקודן" המתאים לסוכרתיים ומסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, הוא 100% טבעי, ללא קפאין , ללא תמציות וללא חומר משמר. בנוסף לסטיביה מכיל תה גלוקודן: ג'ימנמה, סטיביה, טיון, אקליפטוס, עשב לימון, עלי זית , מרווה ולואיזה.
סטיביה נוזלית - נמכר בבקבוק בעל טפטפת, כדי שהשימוש בו יהיה במשורה. כוס סוכר אחת שווה לכפית סטיביה נוזלית, הזהרו לא לטפטף יתר על המידה, משום שבמקרה של סטיביה כל המוסיף גורע - שימוש יתר גורם לטעם לוואי מריר.
אבקת סטיביה - האבקה היא המתוקה ביותר מבין כל הנגזרות של הצמח, היא מתוקה פי 300 מסוכר רגיל. קיימות כמה סוגי אבקות שנבדלות זו מזו ברמת הזיקוק ובאיכות הצמח ממנו הופקה האבקה. כפית אחת של אבקת סטיביה שווה לכוס סוכר!
המלצות ועצות
אנחנו ממתקים את המשקאות שלנו עם כמה עלי סטיביה, זו הדרך הזולה ביותר והנגישה ביותר מבחינתנו. אבל אם רוצים להתקדם ולאפות או לבשל עם סטיביה חייבים להשתמש באבקה או בנוזל. הנה כמה טיפים והמלצות: