"כ-160 אלף זוגות בישראל אינם מצליחים להרות וזה אומר שכמעט זוג אחד מתוך כל שישה זוגות סובל מבעיות פוריות", אומרת אורנית יונה, דיאטנית קלינית בסטודיו סי. "בעיה בפוריות מוגדרת כניסיון של מעל שנה להרות ללא הצלחה. הסיבות לבעיות פריון רבות. בשליש מהמקרים של אי פריון, הבעיה היא ליקוי בזרע הגבר, מחצית מהמקרים נובעים מבעיות הורמולניות או מכניות אצל האשה וכ-20% מהמקרים הם כתוצאה מסיבה בלתי ידועה".
בישראל, טיפולי הפוריות מסובסדים ולכן אחוז טיפולי הפוריות בארץ גבוה מאוד ביחס לשאר העולם. עם זאת, טיפולי פוריות כרוכים בתופעות לוואי קשות, סיבוכים, עלייה משמעותית במשקל, וכל אלה בצד ימי החופש שצריך לקחת מהעבודה כדי להגיע לטיפולים, שיבוש שגרת החיים שמופרת על ידי ביקורים חוזרים ונשנים אצל רופא הנשים ובבתי החולים, התרופות שיש לקחת (כמו הורמונים) והתהליך הנפשי שעובר על בני הזוג, שכרוך במתח, בתסכול ועשוי גם לפגוע בקשר הזוגי.
אולם מתברר שניתן לנסות למנוע כל זאת באמצעות תזונה נבונה.
התזונה של בני הזוג משפיעה על הפוריות של שניהם
השמנה ומהצד השני הרזייה ואחוזי שומן נמוכים מדי בגוף, עשויים לפגוע בפוריות של שני בני הזוג. כלומר, אם לגבר או לאישה יש עודף משקל ושומן ניכרים, ומהצד השני - אם אחד מהם, ובמיוחד שניהם, סובלים מתת משקל או עושים דיאטות כסאח מרובות, הפוריות שלהם עלולה להיפגם. הפתרון הראשון הוא אימוץ תזונה נכונה והרגלי תזונה נבונים ותיכף נפרט. הימנעות מוחלטת מדיאטות קיצוניות והשלמת התזונה בתוספי תזונה. לפני כל אלה - יש לבצע בדיקות דם מקיפות שיאבחנו את מצב הבריאות של הגבר ושל האישה.
עודף שומן - פוגע בפוריות של הגבר ושל האישה
- אחוז שומן גבוה (מעל 30%) - נמצא כנתון אשר פוגע בפוריות הגבר והאישה, כל אחד לחוד ושניהם יחד. רמה גבוהה של שומן בגוף גורמת לשינוי בהורמונים החיוניים לביוץ תקין.
- השמנה באיזור הבטן - השמנה בטנית היא אחת ההשמנות המסוכנות ביותר, ונמצאה כגורם להתקפי לב. השמנה באיזור הבטן גם מעלה את רמות האינסולין בדם, מה שגורם לייצור מוגבר של הורמוני מין גבריים מהשחלות ולפגיעה בפוריות.
- שחלות פוליציסטיות בנשים - הסיבה העיקרית לאי-פריון בנשים כיוון ששחלות פוליציסטיות גורמות גורמות להיעדר ביוץ ולהפרעות בביוץ. לנשים שסובלות משחלות פוליציסטיות מומלץ על ירידה במשקל בשיעור של 5% בלבד - כדי לעודד ביוץ ספונטני וכניסה להריון.
- השמנה של הגבר – מחקרים מראים כי לגברים בעלי עודף משקל (BMI גבוה מ-25) ספירת זרע נמוכה בכ-24% מזו של גברים במשקל תקין. לכן, כדאי לרדת במשקל לפני הניסיונות להיכנס להריון.
- השמנה של נשים – סיכויי הכניסה להריון של נשים שיש להן עודף משקל ניכר (של כ-30 אחוזים ממשקל הגוף המומלץ להן) נמוך בכ- 60% לעומת נשים במשקל תקין.
תת משקל -פוגע בפוריות של הגבר ושל האישה
- אחוז שומן נמוך מדי - פוגע בייצור הורמונים הדרושים להריון. כל אשה זקוקה לכמות מינימלית של שומן בגופה כדי שתוכל לבייץ ולהרות. מחקרים מראים, כי על מנת לבייץ ולהרות יש לשמור על מינימום של 20% שומן. נשים בעלות % שומן נמוך יותר מסתכנות בהיעדר מחזור או במחזור שאינו מבייץ.
- דיאטה ממשקל תקין – ירידה של 10-15% ממשקל תקין עלולה לפגוע בפוריות. אך חזרה הדרגתית לאכילה מסודרת ומשקל גבוה יותר תסייע להרות.
- דיאטות כסאח – דיאטות כסאח פוגעות בייצור הזרע בגברים וגם בפוריות האשה. נשים הסובלות מאנורקסיה והפרעות אכילה לא רק פוגעות בפוריות אלא גם מסכנות את ההריון עצמו. במידה ויש הפרעות אכילה יש ליידע את הרופא המטפל ולגשת לייעוץ תזונתי. בארה"ב 1 מתוך 5 נשים שעוברת טיפולי פוריות סובלת מהפרעות אכילה.
חסרים תזונתיים שגורמים לבעיות בפריון
נשים: תוספי תזונה מומלצים: חוסר ב B12 וחומצה פולית - במידה וקיים חסר, מומלץ לקחת במשך 3 חודשים תוסף של B12 וחומצה פולית.
גברים: מחסור בחומצה פולית ו- B12 פוגע בייצור תאי זרע. מומלץ לבצע בדיקות דם מקיפות לפני התחלת טיפולי פוריות.
C, E, סלניום - אנו חשופים מידי יום לנזקים חמצוניים דרך מזון, קרינה וזיהום אוויר, הפוגעים בייצור תאי הזרע. לכן, צריכה של נוגדי חמצון מסייעת לייצור תאי זרע בגברים. ההמלצה לגבר – לצרוך תוסף של ויטמין C, ויטמין E והמינרל סלניום עד הכניסה להריון.
גברים ונשים זקוקים לאבץ – מינרל חיוני בתהליך הביוץ ההפריה וייצור הטסטוסטרון בגברים. לכן מומלץ גם לגבר וגם לאשה לקחת תוסף של הוויטמין.
מה כדאי לעשות ולבדוק לפני התחלת טיפולי פוריות?
להגיע למשקל תקין לפני התחלת טיפולי הפוריות. גשו לתזונאית להתאמת תפריט מתאים לכניסה להריון.
אם את סובלת מאי- פריון כתוצאה מתת משקל:
ניתן להוסיף מזונות עשירים בשומן בריא ובכך לעודד עלייה במשקל וכניסה להריון. יש להוסיף כ- 500 קלוריות לתפריט היומי משומן כמו: אבוקדו, אגוזים, גרעינים, פיצוחים, טחינה, חומוס וכו'.
לבצע פעילות גופנית מתונה יותר:
פעילות גופנית מאומצת או תחרותית מביאה לעלייה בהורמוני מין גבריים ופוגעת בביוץ – יש להאט את הקצב ולעבור לפעילות גופנית מתונה יותר. בנוסף, אם יש אחוז שומן נמוך יש לעלות את אחוז השומן בהדרגה. משום כך, פתחנו חוג מיוחד בסטודיו C עבור נשים בהריון.
לאבחן ולטפל בצליאק:
צליאק הוא מצב של אי-סבילות לחלבון החיטה גלוטן. נשים הסובלות מצליאק לא מאובחן או שאבחנו את הצליאק אך לא פועלות בהתאם להנחיות התזונתיות יתקשו להרות. לכן, מומלץ לפני התחלת הטיפולים לערוך בדיקות לשלילת צליאק ובמידה וקיים לגשת לתזונאית מומחית צליאק או ל"עמותת צליאק בישראל" ולהימנע באופן מוחלט מגלוטן ושיירי גלוטן.
מה לאכול כדי להיכנס להריון?
- מזונות עשירים בויטמין C – פלפלים בכל הצבעים ובייחוד גמבה, תותים, גוייאבה, ברוקולי, קיווי ופירות הדר.
- מזונות עשירים בויטמין E – זרעי חמניות, שקדים, שמן קנולה ושמן זית.
- מזונות עשירים בסלניום – אגוזי ברזיל, דגנים מלאים, לחם מחיטה מלאה, פטריות, דגים ביצים ומוצרי חלב.
-
קלוריות: ירידה מתחת ל-1,000 קלוריות ביום פוגעת בסיכוי להיכנס להריון.
צריכת אלכוהול והפוריות שלנו
צריכה מרובה של אלכוהול פוגעת בפוריות הגבר והאשה. הוא מפריע לפעילות הבלוטות המפרישות הורמונים החיוניים לפוריות. במחקר נמצא שגם צריכה מתונה של 5 משקאות אלכוהוליים בשבוע מקטינה את הסיכוי להרות.
צריכת קפאין והפוריות שלנו
גם קפאין פוגע בפוריות ולכן אין לעבור צריכה של 300 מ"ג קפאין ביום, כלומר עד 2-3 כוסות קפה ביום. יש לשים לב גם לקפאין בתה, בדיאט קולה ובשוקולד.
במחקר שבדק השפעה של צריכת קפאין על הפרייה נמצא, כי סיכויי ההצלחה של הטיפולים עלו ככל שצריכת הקפאין הייתה נמוכה יותר. על מנת למנוע את כאבי הראש והעייפות שבעת הפסקת צריכה של קפאין ניתן להפחית בהדרגה כוס קפה ליום.
עישון ופוריות:
עישון נמצא כפוגע בפוריות ובספירת הזרע. מומלץ להימנע מעישון מכל סוג.
חשיפה למזהמים פוגמת באיכות הזרע
ספירת הזרע בגברים הולכת ופוחתת עם השנים והסיבה העיקרית היא חשיפה למזהמים סביבתיים כמו:
- זיהום אויר
- חומרי הדברה
- חומרים דמויי אסטרוגן ובייחוד צריכה עודפת של סויה ומזון מעובד.
- ומתכות כבדות.
לכן, מומלץ להפחית צריכה של דגים ופירות ים המכילים כספית, להפחית בצריכת מזון מעובד וסויה ולהעדיף מזון אורגני.
מה לאכול כדי להיכנס להריון? בכתבה הבאה