הכורכום הוא תבלין הוא רב עוצמה המסייע בהפחתת תהליכים דלקתיים ומחלות קשות. הדלקת הינה האויב מספר 1 של הבריאות ובגלל דלקות שונות, מתחילות רוב המחלות שאנחנו מכירים. ממצאי מחקרים שונים שהתפרסמו בשנים האחרונות מראים כי הכורכום הינו רכיב פעיל המסייע בהפחתת מחלות דלקתיות.
לכל אוכלוסיה בעולם יש מרכיב תזונתי בולט. למשל, לאסקימוסים יש את האומגה 3, לצרפתים יש את היינות האדומים ואילו להודים יש את הכורכום (Tumeric), תבלין צהוב המופק משורש הצמח Curcuma Long. תבלין זה מהווה חלק פעיל ודומיננטי ברפואה ההודית המסורתית ולו סגולות טבעיות להפחתת שיעור המחלות הדלקתיות וכתוצאה מכך שיעור הסרטן.
החומרים הפעילים בכורכום הם הכורכומינואידים, נוגדי חמצון מסוג פוליפנולים הנותנים לצמח את צבעו הצהוב, כאשר הפוליפנול המוכר ביותר הוא הכורכומין שלו מיוחסת הפעילות הטיפולית של הצמח והוא, למעשה, הפיגמנט המעניק לכורכום את צבעו הצהוב ומאפיין גם את ריחו הייחודי.
כבר אלפי שנים משמש הכורכום כתבלין ברפואת ה"איור-ודה", שיטת טיפול שמקורה בהודו וברפואה הסינית המסורתית כחומר אנטי-דלקתי. למעלה מ-3000 מאמרים בכתבי עת שונים חשפו והציגו את ההשפעות הבריאותיות המטיבות של הכורכומין. החומר הפעיל שבתבלין הכורכום וסגולותיו הרפואיות במצבים בריאותיים שונים. מחקרים אלו מצביעים על כך כי לכורכומין יכולת לעכב מחלות קשות דרך פעילות, נוגדת חמצון ואף דרך ויסות הביטוי הגנטי של גורמי גדילה. מדובר בעיקר על השפעה אנטי-דלקתית ומכאן השפעה מטיבה על מחלות מעי דלקתיות, אוסטיאורתטריטיס ומחלות אחרות הקשורות לתהליכים דלקתיים.
הכורכום הוא אחד הצמחים הנחקרים ביותר בעולם, ומחקרים רבים בדקו את השפעותיו האנטי-דלקתיות והאנטי-סרטניות. במהלך 2010 התפרסמה סקירה המסכמת את הנתונים אודות הכורכום בעיתון המקצועי לסרטן המעי World J Gastrointest Oncol, ונכתב כי הכורכום הינו ההבטחה הבאה בתחום. כמו כן, תוארו מחקרים קליניים המראים כי נטילה של כורכום במינונים גבוהים (עד 8 גרם) בטוחה לשימוש ואף עשויה לסייע בטיפול בסרטן המעי.
לפניכם רשימה של מתכונים שמכילים את תבלין הכורכום. אם אתם לא אוהבים את הריח והטעם של התבלין הכתום-זרחני, אתם תמיד יכולים לצרוך אותו בכמוסה. למשל, מיצוי הכורכום הפטנטי של טעם טבע אלטמן (ראו במדור "חדש על המדף") קפסולות הכורכום מכילות גם תוספת של פיפרין, תמצית של פלפל שחור, המטיבה את החדרתו לתאים ומונעת את הפרשתו של הכורכומין בתהליכים מטבוליים שונים.