הרפס: איך נמנעים וכיצד מטפלים

העיקצוץ הראשון נתן את האות, ואתם כבר יודעים שבימים הקרובים יעטר לכם את השפה הרפס מטריד, כעור ומדבק. השיטות למניעה וטיפול דרך תזונה, צמחי מרפא וארומתרפיה

הרפס: איך נמנעים וכיצד מטפלים (צילום: istock)
חיפוש מתכון דיאטטי
מאת: ורד נסרידשי

נגיף ההרפס (Virus HSV - Herpes Simplex) הינו זיהום נגיפי של העור והרקמות הריריות המאופיין על ידי הופעת קבוצה של שלפוחיות קטנות מלאות בנוזל על בסיס מודלק. קיימים שני זנים של הרפס: Type 1 - השכיח ביותר, מועבר דרך רוק, מתבטא בהופעת שלפוחיות על השפתיים, הפה והפנים. זן מסוג Type 2  לעומת זאת, מועבר במגע מיני ומופיע בעיקר באברי המין.

 

לאחר הזיהום הראשוני הופך הנגיף לרדום בצברי תאי העצב ומתעורר שוב עקב חשיפה לזיהומים, חבלה, מתח נפשי ורגשי, חוסר איזון תזונתי, ולאחר חשיפה לשמש.

 

תזונה מונעת הרפס

ניתן למנוע התפרצויות חוזרות של נגיף ההרפס על ידי שמירת מערכת חיסון חזקה. על מנת לחזק את הגוף ואת מערכת החיסון רצוי לשים לב לתזונה: לצרוך מזון טרי, ירקות ופירות טריים, סיבים תזונתיים - קטניות ודגנים מלאים, אגוזים וזרעים. במקביל, יש להרבות בשתיית מים ולהימנע מצריכת מזון מעובד המכיל חומרים מלאכותיים. כמו כן, רצוי להפחית ככל הניתן את הצריכה של סוכרים ופחמימות ריקות מאחר ואילו מחלישות את תפקודה של מערכת החיסון ועשויות להגביר מצבים דלקתיים בגוף.

 

קיימים רכיבי תזונה ספציפיים החיוניים לחיזוק הגוף ומערכת החיסון ומשמשים ככלי עזר למניעת התפרצויות של וירוס ההרפס:

 

חומצת האמינו ליזין

נמצא במחקרים כי היא מעכבת את התפתחות ווירוס ההרפס. רצוי לצרוך אותה גם מהמזון וגם בתוסף תזונתי אשר יקל על הסימפטומים ויקצר את משך ההתקף (אין לצרוך את התוסף מעל ל-6 חודשים ברציפות). נמצאת בכמות רבה במזונות כגון: בשר הודו, קטניות, כוסמת, דגנים, גרעיני דלעת, שום, שמרי בירה, דגים, ירקות ופירות טריים.  

 

קומפלקס ויטמיני B ו- 6B

מסדירים את פעילות מערכת העצבים ומחזקים את מערכת החיסון, חיוניים לחילוף החומרים של כל אבות המזון. נמצאים בעיקר בדגנים מלאים וקטניות, שמרי בירה, אגוזים וזרעים שונים.

 

ויטמין C עם ביופלבנואידים

מחזק את פעילות מערכת החיסון בדרכים רבות. מגביר את ייצור תאי הדם הלבנים ואת ייצור האינטרפרון התורמים לנטרול וירוסים בגוף. כמו כן, תורם לייצור תקין של נוגדנים ומהווה רכיב חשוב בתהליך השמדת הווירוסים והחיידקים בגוף (פגוציטוזה). נמצא בכמות רבה בפירות וירקות טריים - פלפל, גמבה, קיווי, תפוח, לימון, גויאבה.

 

אבץ

מינרל חשוב החיוני לשיקום הרקמות ולתפקוד מערכת החיסון. מבין תפקידיו הרבים, האבץ מונע זיהומים, מווסת קליטה והפעלה של ויטמינים שונים, בעיקר מקבוצת B. חשוב לסינתזה של חלבונים וחומצות גרעין, תורם לריפוי והגלדה של פצעים ועוזר לנטרול רדיקלים חופשיים. נמצא בכמות רבה בגרעיני דלעת, בשר, דגיםעוף, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.

 

צמחי מרפא נגד הרפס

בנוסף, קיימים צמחי מרפא שונים התורמים לחיזוק מערכת החיסון: אסטרגלוס, אכיניציאה, אונה דה גטו, סמבוק שחור, ליקוריץ, עלי זית. צמחי מרפא אלו ואחרים יש להתאים באופן אישי לכל אדם מאחר וקיימות התוויות נגד למחלות ומצבים רפואיים שונים ולשימוש בתרופות שונות.

 

ארומתרפתיה

דרך נוספת לטיפול בווירוס ההרפס הינה על ידי מריחה חיצונית של שמנים אתריים.

 

כשכאב ספציפי מבשר על כך שעומדים להופיע נגעים חדשים רצוי למרוח את השמנים מיד עם הופעת הכאב בהפסקות קטנות. לאחר שלושה עד ארבעה מריחות ניתן לעצור את ההתפרצות.

 

מריחת שמנים במהלך ההתפרצות הראשונית יחד עם מריחת קרח בין זמני מריחת השמנים עשויים לעצור את ההתפרצות.

 

אם הנגעים כבר הופיעו, מריחה ישירה של השמנים על הנגעים יעזרו לייבש אותם במשך יום יומיים ורגיעה כללית תושג תוך שלושה עד חמישה ימים.

 

שמנים אתריים לטיפול בהרפס

לפני השימוש יש לדלל את השמנים האתריים עם שמן בסיס כגון שקדים או שומשום, ביחס של 1:2. לדוגמא, ל-30 מ"ל של שמן בסיס שקדים / שומשום מוסיפים 15 טיפות מכל השמנים האתריים הרצויים לתערובת

 

כמו בצמחי מרפא גם בשמנים אתריים רצוי להתאים את השמנים לכל אדם באופן אישי כדי שלא יהיו התוויות נגד לשימוש. לכן מומלץ לרכוש תערובת מוכנה אצל מטפל בארומתרפיה - כך המטפל ידע להתאים את השמנים למטופל, ולעתים רכישת תערובת שמנים ממרפא תהייה יותר זולה מאשר הכנתה בבית. בכל מקרה רצוי לרכוש שמן מליסה, שכן מומלץ להמשיך למרוח את השמן למשך כ-6 חודשים כדי למנוע חזרה של ההתפרצות.

 

מליסה

שמן חיוני להחלמת פצעי העור. יש למרוח את השמן על האזור הנגוע גם לאחר העלמות ההרפס במשך חצי שנה על מנת למנוע חזרה של הנגעים.

 

לבנדר

שמן מחטא רב עוצמה המחזק את מערכת החיסון. ניתן לשימוש גם ללא דילול.

 

אקליפטוס

בעל פעילות אנטי-ויראלית חזקה.

 

ברגמוט

מעכב את התפתחות הווירוס, מועיל להחלמת פצעי העור, מחזק את מערכת החיסון.

 

רבנסרה

בעל פעילות אנטי-ויראלית, מחזק את מערכת החיסון. יעיל לטיפול בהרפס של אברי המין יחד עם שמן  הליכריסום המאופיין גם הוא בפעילות המחזקת את מערכת החיסון.

 

עץ התה

מחטא רב עוצמה, יעיל לטיפול בפצעי עור, מעורר חזק של מערכת החיסון.

 

קלנדולה

מטפל רב עוצמה בפצעים מזוהמים ובדלקות עור. 

 

טגטס (מריגולד)

שמן אנטי-ויראלי ומחטא חזק, מונע הצטלקויות ויעיל לאיחוי פצעים.

 

 

אם אהבת, אז תאהבי את זה הרבה יותר. לחצי כאן וקבלי במתנה מדריך וטיפים לשריפת שומן (זה באמת עובד)

בערוץ דיאטה ותזונה תמצאו את כל המידע העדכני אודות דיאטה, סוגי דיאטות ותזונה נכונה. אם החלטת לעשות דיאטה בריאה או למצוא שיטות הרזיה ללא דיאטה, וגם אם החלטתם ללכת על דיאטת כסאח - אתם במקום הנכון.
אתר bello מביא מידע מעודכן לגבי כל סוגי הדיאטות, בצד מאות מתכונים ותפריטי דלי קלוריות, דרכים לשמירה על בריאות ותזונה מאוזנת באמצעות דיאטות נפוצות, שיטות הרזיה טבעית, מציאת הדיאטה הנכונה ביותר עבורכם ואיך עוברים לאורח חיים שכולל תזונה נבונה.
המאמרים והמידע באתר bello מובאים מפי מומחים בתחומם וביניהם דיאטניות, תזונאים ואנשי מקצוע נוספים.

מתכוני דיאטהתפריטי דיאטהדיאטה לילדיםתזונה נכונהדיאטות מומלצותדיאטה מהירהדיאטניתתזונאיתדיאטה לקיץ, דיאטת אטקינס

לא תודה, אין לי צורך לשרוף שומן ולהוריד במשקל