רפלקסולוגיה היא שיטת טיפול מהזרם של הרפואה הטבעית והיא נעשית באמצעות מגע ולחיצות בכפות הרגליים. מדריך בחירת רפלקסולוג זה נותן מענה למיכלול שאלות הנוגעות לאופן הטיפול, הסמכת הרפלקסולוג, דרך טיפולי הרפלקסולוג, מה מותר ומה אסור ועוד...
ניקח דוגמא: כאשר אדם מגיע ומתלונן על כאב ראש, הרפלקסולוג יבדוק תחילה ממה נובעת הבעיה. הוא לא ייגש מיד לאזור הראש ויתחיל לטפל, אלא יבדוק מה שורשה של הבעיה, מהיכן נובע כאב הראש.
בניגוד לרפואה הקונבנציונאלית אשר מטפלת בכאב באמצעות כדורים נגד כאב ראש, הרפואה ההוליסטית מטפלת בכל חולה באופן אינדוידואלי ובהתאם לאבחון שנקבע עבורו.
כאב ראש למשל, יכול לנבוע מכמה סיבות שונות כמו מתח ולחץ, רגישות למזון, עצירות מתמשכת או סיטואציה רגשית שגורמת לכאב ראש.
היכן צמחה הרפלקסולוגיה?
הרפלקסולוגיה החלה במצרים העתיקה לפני 4,000 שנה, אך רק האדונים נהנו ממנה. המשרתים היו מעניקים לאדוניהם טיפולי רפלקסולוגיה. כמו כן השיטה התגלתה גם בהודו, טיבט, וסין.
הרפלקסולוגיה המודרנית הפציעה במערב והראשון שמיסד אותה היה רופא מומחה לתחום אף אוזן גרון, בשם פיצג'ראלד.
רופא זה גילה, תוך כדי עבודה עם מטופלים, שיש קשר בין נגיעות בכף רגלם לבין פתרון בעיות. הוא שם לב שכאשר הוא מניח אטבים בקצות האצבעות של המטופלים (ברגליים) זה גורם להפחתה בתחושה (הרדמה קלה) והחל לעשות ניתוחים קלים ללא הרדמה אלא בעזרת אטבים וסיכות.
למה כפות רגליים דווקא?
כפות הרגליים הן איבר סומאטוטופי. המשמעות של המונח מקורו בצירוף שני מונחים אחרים: סומא- איבר, טוטופי- מפה. משמעות הדבר היא שאברי הגוף משתקפים כמפה בכפות הרגליים. לכל איבר בגוף האדם יש אזור המקביל לו באזור כף הרגל.
דוגמא: אם הראש נמצא באזור הכי גבוה בגופינו, לפי תורת הרפלקסולוגיה, אזור הראש יהיה בחלק הגבוה של כף הרגל משמע בבוהן.
רגל ימין מייצגת את החלק הימני בגוף האדם.
רגל שמאל מייצגת את החלק השמאלי בגוף האדם.
החלק הפנימי של כף הרגל מייצג את עמוד השדרה. אם נצמיד את שתי כפות הרגליים עמוד השדרה יהיה באמצע, בדיוק כפי שבגופינו נמצא עמוד השדרה במרכז הגב.
החלק התחתון של כף הרגל מייצג את אזור האגן, וכך הלאה. בנוסף, בגופינו ישנם מרדיאנים העוברים מכף הרגל ועד הראש. חסימה במקום מסוים במרידיאן תגרום לבעיה ומטרת הרפלקסולוג היא להסיר חסימות ולגרום לסירקולציה ולזרימת דם טובה בגוף.
איברים סומאטוטופים נוספים הם אוזניים, קרקפת, כף יד, מעי הגס, עיניים ולשון.
מדוע לטפל דווקא בכפות הרגליים?
בכף הרגל יש שטח גדול יחסית למגע בטיפול. כפות הרגליים נגישות, לא צריך להתפשט, אין שיער שמפריע וזה איזור שנחשב פחות אינטימי ולרוב האנשים אין בעיה לחשוף אותן לצורך קבלת טיפול.
ניתן לעסות את כפות הרגליים וההשפעה על המטופל מדווחת כנעימה ונהדרת.
כיצד מסמיכים רפלקסולוג?
את תורת הרפלקסולוגיה לומדים במכללות אשר מוסמכות ללמד רפואה משלימה והן מוכרות על ידי איגוד הרפלקסולוגים. בקשו לראות תעודה המוכיחה אישור הסמכה.
שימו לב: מכללה שאין לה תעודה מטעם האיגוד, ואינה מוסמכת על ידו ללמד לימודים אלו, אז בסיום הלימודים יקבל התלמיד תעודה מהמכללה אך היא לא כפופה לאיגוד. אין זה אומר שהוא יהיה רפלקסולוג פחות טוב מתלמיד שסיים במכללה שמוסמכת על ידי האיגוד, אך במידה וירצה לעבוד במוסדות מוכרים, הוא יידרש להיות מוכשר גם על ידי מכללה שהינה בעלת תעודה מהאיגוד ולכן הדבר יצור לו סרבול יתר. מומלץ לבדוק מראש בטרם מתחילים ללמוד שהמכללה בה מתכננים ללמוד מוכרת באיגודים השונים (במקרה זה באיגוד הרפלקסולוגים).
רשימת המכללות המוכרות ניתן למצוא באתר של איגוד הרפלקסולוגים.
כמה זמן לומדים?
לימודי רפלקסולוגיה נמשכים כשנתיים עד שלוש שנים.
לימודים של שנה אחת יקנו תעודת רפלקסולוג מוסמך שתינתן רק ע"י המכללה בה למד ולא ע"י האיגוד. שנת לימודים אחת בהחלט לא מאפשרת לטפל באופן חופשי במטופלים שונים מאחר ועדיין הידע לא מספיק.
במידה ומטרתכם לעבוד בתחום זה, עליכם ללמוד שנתיים לפחות ורק אז תקבלו תעודת רפלקסולוג בכיר ובנוסף לתעודה מטעם המכללה, תתקבל גם תעודה מטעם איגוד הרפלקסולוגים שמקנה אפשרות להתחיל לעבוד הן באופן פרטי והן במקום ציבורי. כיום ניתן ללמוד שנה נוספת (סה"כ שלוש שנים), שנה זו מעניקה התמקצעות נוספת ותעודת רפלקסולוג בכיר מתקדם.
מתי רצוי לפנות לרפלקסולוג?
פנה אל רפלקסולוג בעודך בריא ולאו דווקא כשאתה חולה. המטרה היא לשמור על הבריאות ולא לחכות שנרגיש לא טוב ואז לפנות למזור.
המצבים בהם רצוי לפנות לרפלקסולוג הם שונים ומגוונים: כאבי גב, כאבי ראש, בעיות במערכת העיכול כמו עצירות, אולקוס, עייפות, בעיות מערכת הנשימה כמו אסטמה, לחץ דם גבוה, מתח נפשי ועוד. לעיתים יהיה צורך לשלב זאת עם שיטת טיפול נוספת כדי לטפל בשורש הבעיה כמו עצירות למשל, רצוי לקבל גם תפריט תזונתי שיעזור לקדם את הריפוי.
איפה ניתן לקבל טיפול של רפלקסולוג?
רפלקסולוג נמצא בקופות החולים השונות, במרפאות של בתי החולים ובקליניקות פרטיות.
חשוב לדרוש לראות תעודה (לא להתבייש! הרי מדובר בבריאות שלכם), מעבר לתעודה תמיד יש חיבור טוב יותר או פחות עם אנשים שונים וכך גם אצל מטפלים. חשוב להרגיש בנוח עם המטפל, ואם יש תחושה לא נוחה נסו למצוא מטפל אחר. היכולת להיפתח ולספר מהווה כ- 50% מהטיפול.
מה שואל רפלקסולוג?
ראשית יערך תשאול מלא לגביך. בפגישה הראשונה הטיפול יכול לקחת זמן רב יחסית לטיפולים הבאים וזאת לשם הבנת המצב הרגשי, נפשי ופיזי כאחד הרפלקסולוג צריך לבקש לראות בדיקות מעבדה שעשיתם לאחרונה (עד 6 חודשים). במידה ולא התבקשתם להביא בדיקות למפגש הראשון, תצטרכו להביאן למפגש הבא. טיפול טוב ומקצועי לא ימשיך ברוב רובם של המקרים ללא בדיקות אלו.
"מציירים" את כפות הרגליים
לאחר התשאול יאבחן הרפלקסולוג את מצב המטופל באמצעות כפות הרגליים שלו: היכן יש חסימות, אזורים רגישים. הבעיות ישתקפו בכפות הרגליים, הרגליים "מספרות לנו הכל" וניתן לקבל תמונה רחבה יותר.
ברוב המקרים (וגם אם מדובר ברפלקסולוג מדופלם העוסק בתחום שנים רבות מאד) יצייר המטפל את כף רגלך עם כל החסימות, הצבעים המשתנים, המרקם כשאר לכל גוון באיור יש משמעות.
מטרת השרטוט של כפות הרגליים היא לראות את השינוי שחל ברגל ממפגש למפגש. כל רפלקסולוג המקבל כמה מטופלים לפחות לא יכול לזכור לפרטי פרטים כיצד נראתה הרגל של כל אחד ואחד ומה השינוי בכל פעם ולכן זה חשוב מאד.
הטיפול נעשה באמצעות הכלי החשוב והעיקרי והוא.. הידיים. לעיתים משלבים גם קריסטל בטיפול אך הטיפול העיקרי נעשה באמצעות הידיים.
הרפלקסולוגיה מטפלת בכפות הרגליים, אך גם קצת במעלה הרגל (לא הרבה) עד לאזור העצם העגולה שנקראת מלאולוס ולא יותר למעלה ממנה! זה נכון שהרבה פעמים ניתן לעסות קצת גם במעלה הרגל ולפנק את המטופל אך טיפול מעל הברך זו כבר לא רפלקסולוגיה. שימו לב ושמרו על הפרטיות שלכם ושל גופכם.
גוף מגיב לטיפול
חשוב מאד לציין כי בטיפול שכזה ישנו תהליך ריפוי, והגוף מגיב לטיפול זה. תגובה זו נקראת "ריאקציה", כלומר תגובה של הגוף שהיא בהחלט מבורכת. התגובה בטיפול זה נובעת מהרחקת רעלים ופסולת מהגוף. היא יכולה להיות פיזית ו'/או נפשית.
הריאקציה מהווה את דרכו של הגוף להתמודד עם רעלים. התהליך אינו קל כי הגוף מתנקה ולעיתים מלווה בבחילות, תחושת קור, צמרמורת ועוד. על כך יסביר לכם כמובן הרפלקסולוג לפני תחילת הטיפול. מהות הטיפול הוא להוציא החוצה את המלוכלך ולהכניס נקי.
למי לא מתאים טיפול רפלקסולוגי?
- נשים בהריון-ב- 3 החודשים הראשונים להריון לא מטפלים.
- בזמן נטילת אנטיביוטיקה- מטפל המבין היטב הנושא התרופות יבדוק את זמן השפעת התרופה, באלו זמנים המטופל נוטל אותן ואם יוכל לנווט את הטיפולים כך שלא יפריעו להטמעת והשפעת התרופה הוא יטפל ואם לא ימתין עד לסיום הטיפול התרופתי.
- יאנשים שנוטלים תרופות רבות מאד.
- אנשים שעברו השתלת איברים.
- אנשים עם קוצב לב בגופם- מקבלים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית ואילו הרפלקסולוגיה מחזקת ומשפרת את תפקוד מערכת החיסונית
- אנשים עם דלדול מסת העצם מעל 60% העצמות רכות ועלולות להיסדק.
- אנשים המכורים לסמים ואלכוהול (לטפל בהשגחת מטפל המכיר אותם היטב ואת המצב בו הם נמצאים וכיצד להתמודד איתם).
- ניתוחי לב: עד 3 שנים מאז הניתוח.
- יש לציין כי יש הבדל בין מטפל בעל תעודת רפלקסולוג בכיר לבין מטפל בעל תעודת מוסמך בנוגע לאיסורים. הרפלקסולוג הבכיר והמומחה יכול לטפל בסוגים רבים של בעיות ולא כל האיסורים לעיל חלים גם עליו, גם כאן יקבל המטופל הסבר מדויק מהרפלקסולוג המטפל.
כמה טיפולים מומלץ?
הרפלקסולוג יכין תוכנית טיפול המתאימה לך באופן אישי. ברוב המקרים הטיפולים נעים בין 10 ל-15 טיפולים וכמובן שזה משתנה ממטופל אחד לאחר. ברוב רובם של המקרים הטיפול הוא מהנה ולא מענה וקיימת סבירות גבוה להניח שלא תרצו שהמפגש יגמר.