באמת בריא?
מחקרים מראים שצריכה של שומנים הקיימים בשמן זית יכולים להפחית את הסיכוי למחלות לב. יש מדענים הסוברים כי צריכה של שתי כפות שמן ביום מורידה את רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם וטובה לאיזון של לחץ הדם. בנוסף, שמן זית מכיל נוגדי חימצון שמסייעים להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן.
טוב לדיאטה?
אנחנו נוטים להוסיף שמן זית לסלט מבלי לחשוב, מתוך ידיעה שהוא בריא, אבל חשוב לזכור שבמאה גרם שמן יש 885 קלוריות, לכן חשוב לצרוך אותו בכמות הנכונה. הכמות המומלצת היא 2-3 כפות ליום.
איך מזהים שמן איכותי?
קיימים שמנים שונים בדרגות חמיצות שונות, ככל שדרגת החמיצות נמוכה יותר כך השמן איכותי יותר. שמן כתית מעולה מופק בכבישה קרה (0.8% שומן), שמן כתית רגיל (כ-1.5%) ושמן זית זך (3%).
מה משפיע על טעמו של השמן?
בחירה של שמן שהופק בכבישה קרה דומה לבחירת יין. הטעם הוא ייחודי לכל שמן ומשתנה בהתאם לגילו, לקרקע בה גדלו הזיתים, סוגם ובשלותם בזמן המסיק. שמן בן שנה יהיה עדיין טעים, אבל יאבד את הניחוח. לאחר שנה הוא יוכל לשמש לבישול בלבד, ולא יתאים להגשה קר, בסלטים למשל. בכל מקרה, לא מומלץ להשתמש בשמן יותר משנתיים אחרי מועד הייצור.
טוב גם בטמפרטורות גבוהות?
ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר עדיף להשתמש בשמן איכותי יותר. גם בשמנים הטובים ביותר, אין לבשל מעל 180 מעלות - מה שמביא לפגיעה בטעם של השמן ולעתים אף לרעילות. הסוגים האיכותיים של השמן מתאימים לטיגון עמוק.
טוב לעור?
שמן כתית איכותי מתאים לשימוש כדי להגביר את הלחות של העור. קיימות שיטות מיוחדות לניקוי העור באמצעות שמן זית והעשרתו בלחות עם תערובת שמנים. הרפואה המשלימה משתמשת בשמן זית לחיזוק השיער, להרגעת העור ואפילו לחיזוק הציפורניים.