נשירת שיער - מה עושים ואיך מונעים?

לחץ, מתח ותזונה לקויה גורמים לנשירת שיער מוגברת. מה לעשות כדי למנוע את התופעה?

נשירת שיער - מה עושים ואיך מונעים? (צילום: iStock)
מאת: מערכת בלו

גם את הולכת בבית ומגלה שאת משאירה מזכרות אחריך בצורת שערות? כמה פעמים באחרונה טאטאת את הבית וגיליתי שעשרות רבות משערותיך נשרו על הרצפה, על המיטה ובמקומות אחרים בבית? ובכן, גם את, כמו רוב הנשים, ובמיוחד בתקופה זו של השנה, סובלת מנשירת שיער.

 

נשירת שיער היא אחת מבעיות הטיפוח המטרידות אותנו. למעשה, השערות שלנו נושרות כל הזמן באופן קבוע וטבעי, כשנשירה טבעית היא של בין 80 ל-150 שערות ביום. במידה והנשירה חמורה יותר - יש לגשת מייד לבדיקות אצל רופא עור, שיאתר את הסיבה לנשירת השיער ויטפל בך באמצעים תרופתיים שונים. במקרים רבים, נשירת שיער מתרחשת כתוצאה ממצבי סטרס ולחץ, אותם יש לאבחן ובהם יש לטפל בקפידה.

 

ככלל, עלינו לדעת שאורך החיים של כל שערה נע לתקופה של כ-3 שנים, כשתקופה זו מחולקת לתקופת הגדילה - שבה השערה גדלה באורך של כ-1 ס"מ בחודש. לאחר כ-3 שנים השערה נכנסת לתקופת המנוחה - בה היא מפסיקה לגדול במשך כארבעה חודשים, ולאחריה השערה נושרת, ולאחר 3 חודשים - זקיק השערה מצמיח שערה חדשה.

 

 

 

השיער נושר? אל תילחצי, יש מה לעשות (צילום באדיבות אילן מרגלית)

 

נשירת שיער: סטרס נפשי, לחץ וחרדה

 

מחקרים הראו שלחץ וחרדה נפשיים משפיעים על השיער, וגורמים לנשירה. מה שמעניין הוא, שהגוף מתייחס למגוון גדול מאוד של סימפטומים - כמצבי סטרס ולחץ, ומגיב אליהם בהתאם: בנוסף ללחצים נפשיים וחרדות מנסיבות החיים, לחצים בעבודה, בבית וכן הלאה, הגוף מזהה מצבים של מחלה, פציעה, זיהום, דיאטות קיצוניות ולקיחת תרופות - כמצבי סטרס - בהם הגוף יוצא מאיזון, ואחת מתופעות הלוואי של חוסר האיזון הזה היא נשירת השיער.

הסיבות להשפעה על השיער הוא השינוי באיזון ההורמונאלי הטבעי של הגוף במצבי סטרס וחרדה. בזמני חרדה הגוף "מרגיע את עצמו" על ידי ייצור כמויות גדולות יותר של הורמון הקורטיזול - שכמויות גבוהות ממנו בגוף גורמות לזירוז והעברת השיער לשלב המנוחה ומכאן גם לנשירה מוגברת.  מה שחשוב לזכור הוא, שבגלל שהשערות עוברות תקופת מנוחה של כמה חודשים לפני הנשירה - למעשה נשירה מוגברת של שערות נובעת מתקופת סטרס וחרדה שהחלה בין חצי שנה ל-8 חודשים לפני נשירת השיער המוגברת.

 

בכל מקרה, תופעת נשירת השיער עקב תקופת סטרס - היא תופעה חולפת, שסביר להניח שתיעלם תוך כמה חודשים, לאחר שהשערות נשרו וזקיקי השערות נחו, ולאחר 3 חודשים מתחילים להצמיח שערות חדשות.

 

נשירת שיער. מוצרי השיער שיכולים למנוע ולסייע

1. אמפולות למניעת נשירה ועידוד צמיחת השיער של שוורצקופף; 2. מסיכת קארטין של פול מיטשל; 3. אמפולות נגד נשירת שיער של אינדולה; 4. שמפו מחזק של הד אנד שולדרס; 5. סרום מחזק מסדרת הטבע של פנטן 6. סרום למניעת נשירה של וולה; 7. מסיכות ייעודיות לטיפוח וחיזוק השיער של אלביב, לוריאל

 

נשירת שיער: שינויים הורמונאליים

שינויים הורמונאליים בגוף מקצרים את שלב הגדילה של השיער, וחוסר איזון הורמונאלי מעביר את השערות לשלב המנוחה והנשירה.  מחקרים הראו שהורמון האסטרוגן  אצל נשים והורמון הטסטוסטרון אצל גברים - מאריכים את חיי השערה, לעומת הורמון האנדרוגן והקורטיזול - שמקצרים את אורך החיים שלה. ולכן, במצבים בהם נוצר חוסר איזון בין ההורמונים הללו - הדבר יתבטא גם בנשירת שיער: ירידה ברמות הורמונים אלו אצל נשים וגברים או לחליפין ייצור מוגבר של הגוף של הורמון האנדרוגן והקורטיזון - יגרמו לחסימת מעבר תזונה ונוזלים לזקיקי השערות - ועקב כך השערות עוברות מיידית למצב המנוחה והנשירה. 

עוד סיבות הורמנאליות לנשירת שיער: צריכת תרופות על בסיס הורמונאלי וגלולות הריון - שיכולות להביא למצב של שינוי באיזון ההורמונאלי הטבעי של הגוף - ועקב כך לנשירת שיער מוגברת וכן, הפרעות בבלוטת התריס שתפקידה לפקח על חילוף החומרים בגוף. מצב זה יצריך בדיקות לאיזון הורמונאליות וטיפול רפואי להחזרת האיזון ההורמונאלי בגוף.

  • נשירה תורשתית אצל גברים – הסיבה השכיחה ביותר לנשירת שיער אצל גברים, נגרמת על ידי ההורמון הזכרי טסטוסטרון. כאשר הוא מגיע במגע עם הורמון בשם אלפא רדוקטז 5 הוא הופך לנגזרת פעילה של די הידרה טסטוסטרון –DHT ובכך הוא גורם לפגיעה בזקיקי השיער בקרקפת ומנוונן אותם. בדרך כלל נראה את ההתקרחות הגברית האופיינית בצורת מפרצים בצידי המצח, או באזור ה"כתר" של הקרקפת. 
  • שינויים גופניים – כגון לידה, הנקה, ירידה באסטרוגנים, דיאטות, נטילת גלולות נגד הריון והפסקתן.

  • נשירת שיער לאחר הריון – מתרחשת אצל האשה מספר חודשים לאחר לידה ודומה ל"טלוגן אפלוביום". בעת ההיריון, בשל ההשפעה ההורמונלית, קיימים יותר זקיקי שיער בשלב צמיחה. בעקבות הלידה והשינוי ההורמונלי, קבוצה גדולה של זקיקי שיער נכנסים למצב מנוחה, דבר הגורם לעתים קרובות לנשירה המתחילה כחודשיים עד ארבעה לאחר הלידה.

  • נשירת שיער מפושטת (טלוגן אפלוביום) – נשירת שיער מסוג זה נחשבת לשכיחה אצל נשים וגברים בגילאים שונים. נשירת שיער מפושטת מתרחשת בין חודש וחצי לארבעה חודשים לאחר מצב של לחץ גופני או נפשי, מחלה קשה, לידה קשה, פציעה, ניתוח, דיאטה חריפה או מתח נפשי. בדרך כלל, הבעיה חולפת ללא כל טיפול תוך כ- 6 חודשים. 

    לזקיקי השערה קיימת מחזוריות בפעולתם. קיימת תקופת צמיחה הקרויה 'אנגן' ותקופת מנוחה הקרויה 'טלוגן'. תקופות אלה נעות במחזוריות. רוב הזמן, 80%-90% מזקיקי השיער נמצאים במצב אנגן (צמיחה) והיתר במצב טלוגן (מנוחה). אחד ההסברים הוא שבעקבות מצב לחץ גופני או נפשי יש מעבר מוקדם של זקיקי השערות, המצויים במצב של צמיחה, למצב של מנוחה (טלוגן), וכמות השיער פוחתת, הדבר מתרחש בדרך כלל חודש עד ארבעה חודשים אחרי המקרה.
  • סיבות נוספות לנשירת שיער – אנמיה או חוסר ברזל שיכול לנבוע כתוצאה של תזונה לקויה היוצרת מחסור של ויטמינים חיוניים, בעיות הורמונאליות, מחלות שונות, מחלות על עור הקרקפת (סבוראה, פטרת), ניתוחים, תרופות, דיאטות, טיפול לקוי בשיער, או בעיה במחזור הדם כמו לחץ דם נמוך שמשבש גם את אספקת הדם לקרקפת.

 

 

 

אל תמשכי את השיער! תמשיכי לקרוא (צילום: iStock)

 

"אם מסתפרים - את השיער מחזקים": ממש לא נכון!

 

כאשר אנו מסתפרים, הדבר אינו מחזק את סיב השערה ולמעשה אינו משפיע עליו כלל. כך, במצב של נשירה, ל"גזירת קצוות" אין שום משמעות. במקרה של נשירת שיער חמורה, תספורת נכונה, יכולה להסוות את המחסור בשיער ולהעניק מראה של שיער מלא יותר. ניתן לטפל בנשירה בצורה יעילה, אך קודם לכן, חובה לזהות את המקור ממנו היא מגיע, אחרת הטיפול אינו יהיה יעיל ויגרום אכזבה.

 

 

נשירת שיער בעקבות תזונה לקויה

 

תזונה המבוססת על מזון מעובד תעשייתית שמכיל תוספות הורמונים וחומרים משמרים היא תזונה לקויה שפוגעת בגוף, ובתפקודיו הבריאים הטבעיים. תוספות הורמונים במזון מעובד, גם הם עלולות לגרום לחוסר איזון הורמונאלי בגוף, ולהוביל לנשירת שיער מוגברת. אולם גם מחסור בוויטמינים ומינרלים משפיע ישירות על נשירת השיער: מחסור בהמוגלובין וקשיים בספיגת ברזל גורמים לנשירת שיער, ולכן חיוני לשלב בתזונה ויטמינים המסייעים לספיגת הברזל בגוף - ויטמינים ממשפחת ה-B.

מחקרים הראו, שגם מחסור במגנזיום מוביל ישירות לנשירת שיער מוגברת: מחסור במגנזיום בגוף גורם אוטומטית לירידת רמת הסרוטונין במוח, המגבירה תחושות לחץ ודיכאון - הגורמים לייצור מוגבר של הורמון הקורטיזול - הגורם לנשירת השיער.

זהו מעגל שאינו נגמר, שכן מצבי לחץ ודיכאון גורמים גם לירידת מפלס הויטמינים מסוג B בגוף, ומכאן גם לבעיות בספיגת ברזל, שמתבטא גם הוא בנשירת שיער מוגברת.

לכן, חשוב לצרוך תפריט תזונה הכולל את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים לגוף ולשיער. 

 

תזונה נכונה יכולה למנוע נשירת שיער מוגברת (צילום Istock)

 

מה לאכול כדי למנוע נשירת שיער?

 

בהרכבת תפריט תזונה לחיזוק השיער ומניעת נשירה חשוב לשלב את המרכיבים הבאים:

ביצים - המכילים חלבונים, ברזל, זרחן, אבץ, ויטמין D ן-B

שיבולת שועל - סיבים תזונתיים, ויטמין B, ביוטין

אבוקדו - חלבון מלא, נוגדני חמצון מסוג ויטמין E

אומגה 3 - הנמצאת בשפע בדגים וזרעי פשתן

עלים ירוקים, עגבניות - עשירים בברזל

גזר - עשיר בוויטמין A

 

נשירת שיער: טיפול בצמחי מרפא

במקרים של נשירת שיער משתמשים גם בטיפולים בצמחי מרפא מסוג סרפד, גדילן מצוי, כורכום וגינקו בילבו, וכמו כן בשמנים אתריים מסוג רוזמרין, לבנדר וגרניום -  ומומלץ להיוועץ עם הרבליסט או נטורופת מומחה בנוגע למינון המתאים ואופן הטיפול הטבעי.

 

 * השתתפו בהכנת הכתבה: ארז אלון מומחה שיער ללוריאל פריז' מעצב השיער אילן מרגלית לוולה פרופשיונלס ועינת אושפיז, מנהלת השיווק של קבוצת גדעון קוסמטיקס

אם אהבת, אז תאהבי את זה הרבה יותר. לחצי כאן וקבלי במתנה מדריך וטיפים לשריפת שומן (זה באמת עובד)
   
לא תודה, אין לי צורך לשרוף שומן ולהוריד במשקל