"סוכרתי היודע יותר חי יותר" אמר ד"ר אליוט ג'וסלין (1962-1869) ומיצה את כל התורה בחמש מילים. סוכרת איננה רק זריקות אינסולין, זהו אורח חיים שלתזונה והכרות עם מרכביה חשיבות מצילת חיים. ד"ר ג'וסלין הבין לנפש ולגוף הסוכרתי, הוא הקים את המרכז הראשון לחקר סוכרת והיה הראשון לטעון כי אינסולין אינו פתרון לכל בעיות הסוכרת. רק כ-20 שנה אחרי (בשנות ה-60) אפשרו טכנולוגיות של בדיקות גלי רדיו לקבוע את ההנחה באופן מדעי וקבעו את שלושת סוגי הסוכרת הקיימים (סוכרת מסוג 1 ו-2, וסוכרת הריון).
במסגרת יום הסוכרת הבינלאומי, המתקיים ב-14 בנובמבר, החלטנו לשים דגש על השינויים בהרגלי התזונה של הסוכרתיים ועל הדרכים לשיפור איכות החיים, גם למי שחייו נטולי סוכר. "מכללת השף ללימוד מקצועות הבישול והאירוח", כינסה לקראת יום הסוכרת את מיטב השפים כדי ללמוד איך מתגברים על היעדר חומרי גלם מוכרים ויום יומיים בתפריטם של הסוכרתיים. כיצד מחזירים את הטעם לאוכל של בית שנאלץ לעבור מטמורפוזה, למאפים, קינוחים ומתוקים שכל כך חסרים. הנה מסקנות, עצות וגם מתכוני שפים משובחים שנרקחו במיוחד עבור סוכרתיים:
תחליפים מסוכנים
"חולי סוכרת צריכים להימנע מצריכת סוכר בתזונתם. אבל המכשול העיקרי שעומד בפנינו הוא ההבנה שלא רק הסוכר נבדל מהתפריט, אלא גם שאר הממתיקים המלאכותיים - שמשבשים את רמת הסוכר בדם, מאטים את קצב חילוף החומרים, ומרחיבים את תאי השומן". אומרת אפרת כהן תזונאית קלינית ומרצה בכירה ב"מכללת השף". יש לזכור שכל התחליפים המלאכותיים המוכרים (אספרטיים, סכרין, ציקלמט, סוכרלוז וכו'), מסוכנים לבריאות. חלקם מסרטנים, חלקם גורמים הרס לרקמות שונות בגוף- ובכלל, מדובר בתרכובות כימיות שהגוף לא מכיר ולא יודע כיצד להגיב אליהם"
תחליפי סוכר טבעיים ובריאים
ניתן להחליף את הסוכר והממתיקים המלאכותית בממתיקים טבעיים שתמצאו בקלות בבתי טבע ופארם:
סירופ אגבה
מופק מקקטוס האגבה ומוסיף מתיקות גבוהה פי שלוש מסוכר רגיל (לצד יתרונות של ערך גליקמי נמוך). הממתיק משמש כתחליף באפייה ומשקאות.
"כמו סוכר" (just like suger)
מופק משורש של עולש (ציקוריה), גם ממתיק זה נטול קלוריות ואידיאלי לשימוש בכל מתכון הדורש סוכר (פרט להקצפת ביצים).
סטיביה
או בשמו המלא סטיביה רבודיאנה ברטוני -"Stevia rebaudiana Bertoni" הוא שיח עשבוני רב שנתי ממשפחת המורכבים, שמוצאו בפרגוואי. זהו צמח נטול קלוריות, אשר שימש את תושבי דרום אמריקה כממתיק טבעי במשך מאות שנים. הסיטיביה משווק כשקיקי תה, בנוזל או כעלים מיובשים. קראו עוד על צמח הסטיביה
שינויים בהרגלי התזונה
כדי להתמודד בהצלחה עם אתגרי התפריט החדש לא די לחדול מסוכר אלא להימנע ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה המעלים את רמת בסוכר בדם במהירות, ולכן הדגנים המעובדים (אורז לבן, חיטה לבנה ומוצריה ועוד), תפוחי אדמה, פול ירוק וכדומה אינם מומלצים, זה הזמן לעבור לתזונה עשירה בסיבים תזונתיים, הנה כמה המלצות מאת אפרת כהן תזונאית קלינית ומרצה בכירה ב"מכללת השף":
מלא זה טוב: קמחי תחליף
לא יכולים לוותר על מאפים? מומלץ גם להחליף את הקמח הלבן בקמח מלא (עדיף לבחור בקמח איכותי הטחון דק ד בטחינת ריחיים, כדי שלא יתקבל מאפה כבד עם טעם לוואי).
ניתן לעבור לשימוש בקמח כוסמין מלא - הקפידו לנפות את הקמח כדי שהמאפים ישמרו על מרקם אוורירי).
תחליפי סוכר
השתמשו במה שנתן לנו הטבע ועברו לשימוש בממתיקים טבעיים. דללו ככל האפשר שימוש בממתיקים מלאכותיים שכאמור מזיקים לבריאות.
אורז מלא ממלא
גם בממלכת האורז אנחנו עוברים למלא. המתכונים נשארים אותו הדבר, אבל אפשר להוסיף יותר גרעינים וירקות שמשבחים את הטעם ולתבל בשמן בכבישה קרה.קחו מתכון נוסף לאורז מלא ב-140 קלוריות
אמרו כן לבטטה
בטטה עשירה בסיבים תזונתיים המייעלים את מלאכת העיכול בגוף ומאפשרים העלאה של רמת הסוכר בדם בצורה מתונה. ויותר מזה, לעומת תפוח אדמה היא מתהדרת באינדקס גליקמי נמוך בצורה משמעותית
וגם כן לחמאה
הכוונה איננה לצריכת חמאה ללא הגבלה, אלא להעדפת חמאה על פני מרגרינה ושמנים מזוככים. אמנם גם לחמאה יש חסרונות, אבל בהשוואה למרגרינה מעובדת ועשירה בשומן טראנס עדיפה התשובה של הטבע - הלא היא החמאה.
שימו שמן
החליפו את השמן המזוכך בשמן זית בכבישה קרה (בקבוק כהה) המסייע בשיפור הבריאות הכללית ובכלל הרבה יותר טעים מכל שמן אחר.
עוגה מושחתת לחולי סוכרת: פס אגוזים וצימוקים
עוגה יוקרתית המבוססת על תערובת אגוזים וצימוקים. מגישים את העוגה כשהיא קרה מאוד
חומרים:
ל-12 פרוסות, 330 קלוריות למנה
200 גרם אגוזי פקאן שורים גס
100 גרם אגוזי קשיו
100 גרם אגוזי לוז שבורים לחצי
200 גרם צימוקים אורגניים או אוכמניות מיובשות ללא סוכר
7 כפות קמח אורז מלא/ קמח כוסמין מלא/ קמח מלא/ שקדים טחונים
3 כפות סירופ אגבה או "כמו סוכר" או סטיביה
2 ביצים
אופן הכנה:
מערבבים את כל החומרים היטב לקבלת תערובת דביקה. שמים נייר אפייה בתבנית "אינגליש קייק".
מניחים את התערובת על נייר האפייה. אופים כחצי שעה בחום של 160 מעלות.
מוציאים והופכים את העוגה על נייר כסף. כשהעוגה מצטננת לחלוטין, עוטפים בנייר כסף ומקפיאים.
מגישים את עוגה הישר מהמקפיא- ע"י פריסה לפרוסות דקות.
אורז מלא ברוטב שומשום
מתכון מיוחד בטעמים אסיאתים עם שום, סויה, שומשום מלא ושמן שומשום
חומרים:
ל-5 מנות, 245 קלוריות למנה
1 כוס אורז מלא בסמטי
3 כוסות מים רותחים
1/2 כפית מלח
1 כפית חרדל
2 שיני שום כתושות
2 כפות חומץ אורז או מיץ לימון
3 כפות רוטב סויה (מקורי)
4 כפות שמן סומסום
2 כפות סומסום מלא
ניתן להוסיף:
חצי כוס בוטנים קלויים קצוצים
2 כוסות שעועית ירוקה מאודה
אופן הכנה:
משרים את האורז עם מים ומלח שעתיים לפני הבישול. מסננים ושמים בסיר יחד עם המים. מרתיחים, מוסיפים מלח ומנמיכים להבה.
מבשלים על אש נמוכה 30- 40 דקות (עד שהנוזלים מתאדים כליל).
מערבבים את החרדל, השום, חומץ אורז, רוטב סויה, שומשום ושמן שומשום עד לתערובת אחידה ויוצקים על האורז המוכן.
עוד תזונה:
על שומן, שמן ומה שבניהם: ההדל בין שומן "טוב" ל"רע" וכמה מומלץ לצרוך ביום
תזונה ולמידה חלק א' - פחמימות ושומנים
תזונה ולמידה חלק ב' - סוכר ונגזרותיו
איך מתחילים לשמור על כללי תזונה נכונה במשפחה
עשרת הדברות להקניית הרגלי תזונה נכונה לילדים