בלוטת התריס, דיאטות ומה שביניהן

לכולנו יש נטייה לתלות את האשמה בהשמנה בגורמים חיצוניים שאינם תלויים בנו, כמו תפקודי בלוטת התריס. האם יש בבדיקת תפקודי הבלוטה כדי להביא לפתרון חידת אי הירידה במשקל? גליה פינקל מביאה את כל התורה של בלוטת התריס והקשר להשמנה

חיפוש מתכון דיאטטי
מאת: גליה פינקל, דיאטנית קלינית

כאשר הדיאטה אינה מצליחה, ואנו מרגישים שאנו עושים כל מה שהדיאטנית אמרה לנו, ובכל זאת המחוג על המשקל לא זז, זה מאוד מתסכל.

 

רבים מאיתנו יחפשו סיבות חיצוניות לחוסר הצלחה זו. אולי טיפול תרופתי כזה או אחר או הגלולות למניעת הריון הם שמונעים את הירידה במשקל? אולי התפריט לא טוב לי? אולי הלחם משמין אותי? ועוד. קיימת בדיקה אחת נוספת, בה נהוג לתלות האת האשמה לחוסר הירידה במשקל. והיא בדיקה לתפקוד בלוטת התריס.

 

האומנם? מה הסיבה לכך שדיאטות אינן מצליחות - האם זו בעיה התנהגותית, חיצונית? והאם יש בבדיקת תפקודי בלוטת התריס כדי להביא לפתרון חידת אי הירידה במשקל?

 

נא להכיר: בלוטת התריס

בלוטת התריס, הנקראת גם בלוטת המגן או תירואיד, ממוקמת בחלקו הקדמי של הצוואר, מתחת לפיקת הגרון. גודלה קטן מאוד. בלוטת התריס מפרישה שני הורמונים עיקריים טירוקסין (T3) וטירויודוטירונין (4T). אלו משפיעים על קצב חילוף החומרים (מטבוליזם) הכללי בגוף ומשפיעים על קצב וגדילה של מערכות רבות בגוף כמו קצב הלב, כולסטרול, משקל הגוף, זכרון רמת האנרגיה ועוד. יוד הוא מרכיב חיוני של שני ההורמונים. מה אוכלים כדי לשפר את איכות חילוף החומרים

 

הבעיות העיקריות בתפקודי בלוטת התריס הן תת ויתר פעילות. היפוטירואידיזם, תת פעילות, שכיח פי 5-6 יותר בנשים מגברים. ומשפיע גם על עלייה במשקל.

 

בדיקה לזיהוי תפקודי בלוטה:

ניתן לגלות בעיות בתפקודי הבלוטה ע"י בדיקת דם פשוטה ל- TSH: הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח ומגרה את בלוטת התריס להפריש T3 ו- T 4.

 

בלוטה בתת פעילות

גורמים לתת פעילות הבלוטה עשויים להיות:

  • מחסור קיצוני ביוד (כיום פחות שכיח).
  • השימוטו תירואידיטיס (Hashimoto's Thyroiditis) - מחלה המתבטאת בהגדלה של בלוטת התריס, מופיעה בעיקר אצל נשים.
  • חוסר איזון הורמונלי, מתחים נפשיים.
  • ניתוח או הקרנות.
  • תזונה לקויה.
  • הפרעות בתפקוד בלוטת יותרת המוח.
  • הריון.

 

הסימפטומים בהיפוטירואידיזם (תת פעילות בלוטת התריס) משתנים ועשויים להיות:

חולשה ועייפות, רגישות לקור, עלייה במשקל, עצירות, עור יבש, בצקת, ירידה בשמיעה, דיכאון, כאבי מפרקים, מאמץ או קושי בנשימה, הגדלה של הלשון, פגיעה בזיכרון, חולשת שרירים, התכווצות שרירים, חוסר פוריות, דופק נמוך, גויטר (הגדלה בבלוטה), היפרליפידמיה (כולסטרול  גבוה), היפונתרמיה (נתרן נמוך), אנמיה.

 

האם תפקודי בלוטה לקויים גם משמינים?

כמה בעצם יש השפעה של "עלייה במשקל" באופן ממשי כאשר קיימת בעיה בתפקודי הבלוטה?

 

הנתונים מדווחים על עליה של בסה"כ 3-4 ק"ג. אמנם מאוד קשה לרדת במשקל כאשר יש תת פעילות בבלוטה אך, עדין אפשרי, בקצב איטי. כלומר אלה אינם נתונים שמצדיקים עלייה גדולה במשקל או תקיעות לנצח. הבעיה שדיאטה אנחנו רוצים תוצאות ומיד. ואם התאמצנו ולא ראינו תוצאות, נמהר להרים ידיים, וכך באמת אין שום סיכוי לרדת במשקל.

 

סיבות נוספות לחוסר ירידה במשקל ע"פ רוב הן התנהגותיות. כלומר, אנחנו אוכלים יותר מכפי שגופנו זקוק לו (רעב רגשי) ומכאן נוצרת עלייה במשקל. כתוצאה מהרגלי תזונה שאינם נכונים, כושר גופני ירוד, אכילה בהיסח הדעת, נשנושים. וכאמור היאוש המהיר שמשתלט על מי שלא יורד בקצב שקבע לעצמו - (בקו לינארי למאמץ שהושקע) ואז אוכל יותר.

 

ובכל זאת (אתם שואלים) מדוע יש אנשים ש"תקועים" במשקלם

אם אין בעיה בבלוטת התריס ובהנחה שעושים הכל ע"פ "ההמלצות"? יכול להיות שחילוף החומרים של גופם התרגל אפילו לצריכת הקלוריות המועטה וכבר אין מאיפה להוריד, או שמא המתח ולחץ התמידי שסובב אותם תוקע או רגישות למוצרי מזון מסוימים, או כאלו שפשוט אוכלים מעט מידי. עוד על דיאטות כסאח והאטה בירידה

 

תהא התשובה אשר תהא, כדאי שנשאל את עצמנו שאלה פשוטה: איך אנו מתכוונים להעביר את השנים הבאות בהנחה והמשקל נשאר כמות שהוא?

 

האם אנו בוחרים בתסכול מתמיד, אכזבות, עלייה יומית על המשקל חורץ הגורלות, איסורים ורגשות אשם על כל אוכל מענג? או שמא נבחר מתוך קבלה של עצמנו, מיקום המשקל בחיינו יקבל פרופורציה חדשה, ונוכל לחיות חיים מלאים יותר ושלווים יותר? עם פחות פחד מהשמנה ורדיפה מייאשת אחר המשקל. כך אולי אף נמשיך ביתר קלות לאכול נכון ולעשות ספורט רק כי זה עושה לנו טוב, ושומר עלינו בריאים, פשוט ממקום אוהב ומקבל. הבחירה, כמו תמיד, נמצאת אצלנו.

 

עוד למה משמינים? ואיך נלחמים:

גרגרנות לילית: למה זה קורה ואיך נמנעים

גירוש הנישנוש: מה עושים כדי לשלוט בנישנושים

בולמוס אכילה: למה זה קורה ואיך נמנעים

לא יורדים? בידקו את קצב חילוף החומרים

ירידה לצורך עלייה: על טבען של דיאטות כסאח

יורדים שואלים: תשובות בנושא תזונת ילדים, עצירות וסיבים תזונתיים, פסטה בדיאטה ועוד

אם אהבת, אז תאהבי את זה הרבה יותר. לחצי כאן וקבלי במתנה מדריך וטיפים לשריפת שומן (זה באמת עובד)

בערוץ דיאטה ותזונה תמצאו את כל המידע העדכני אודות דיאטה, סוגי דיאטות ותזונה נכונה. אם החלטת לעשות דיאטה בריאה או למצוא שיטות הרזיה ללא דיאטה, וגם אם החלטתם ללכת על דיאטת כסאח - אתם במקום הנכון.
אתר bello מביא מידע מעודכן לגבי כל סוגי הדיאטות, בצד מאות מתכונים ותפריטי דלי קלוריות, דרכים לשמירה על בריאות ותזונה מאוזנת באמצעות דיאטות נפוצות, שיטות הרזיה טבעית, מציאת הדיאטה הנכונה ביותר עבורכם ואיך עוברים לאורח חיים שכולל תזונה נבונה.
המאמרים והמידע באתר bello מובאים מפי מומחים בתחומם וביניהם דיאטניות, תזונאים ואנשי מקצוע נוספים.

מתכוני דיאטהתפריטי דיאטהדיאטה לילדיםתזונה נכונהדיאטות מומלצותדיאטה מהירהדיאטניתתזונאיתדיאטה לקיץ, דיאטת אטקינס

לא תודה, אין לי צורך לשרוף שומן ולהוריד במשקל