דיאטנית היא מלווה לשינוי, סמכות מקצועית שיכולה להתאים לכם באופן אישי תפריט שיענה על סדר היום האישי שלכם, צרכי הבריאות שלכם, התזונה המתאימה לכם ביותר, בהתחשב בחשקים והפרטיים שלכם ובנקודות המשבר שעלולות להיות לכם. במדריך שלפניכם תמצאו את כל התשובות לשאלות שמאתגרות אותנו כשאנחנו מתחילים בתהליך של דיאטה: האם ללכת לדיאטנית או לבחור בקבוצת תמיכה לדיאטה? איך תדעו מה הוא באמת עודף המשקל שיש לכם ומהי הדרך המתאימה ביותר עבורכם להיפטר בפועל מהקילוגרמים המיותרים? האם ואיך המשקל העודף משפיע על המצב הבריאותי שלכם? למי טיפול אצל דיאטן או דיאטנית מתאים ביותר? איך בכלל בוחרים דיאטן או דיאטנית קלינית, מה הן השאלות והנקודות עליהן צריך לעבור עם איש המקצוע, לכמה פגישות אצל דיאטן או דיאטנית צריך ללכת ואם מדובר בסדרת פגישות - כמה מפגשים צריכים להיות. ובכלל, למה ללכת לפגישה אצל דיאטן או דיאטנית, כשאנחנו רוצים לעשות דיאטה אם אפשר למצוא כל כך הרבה מידע נגיש ברשת ובספרות מקצועית? קבלו מדריך לבחירת הדיאטן או הדיאטנית הנכונה ביותר עבורכם.
מתחילים דיאטה, כי חייבים
מזה זמן מה אתם הולכים לעבודה כבדים, עייפים ועצבניים. כדי להתעורר ולהתעודד כבר בשעה שמונה וחצי, כמו בכל בוקר, אתם אוחזים קרואסון ביד אחת וקפה ביד שנייה, לא מוותרים. וכך ביום לכאורה שגרתי שכזה המזכירה של הרופא מתקשרת. הרופא מזמין אותך לשיחה, אתם מנסים לברר מדוע ומה קרה, אך המזכירה מתחמקת באלגנטיות ורק מסבירה שהבעיה בבדיקות.
אתם מגיעים, הרופא מתחיל ואומר: "בדיקות המעבדה שעשית בשבוע שעבר, הגיעו והן לא תקינות. יש להתחיל מיד בטיפול תרופתי". הרופא מציג בפניכם את תוצאות הבדיקות ולרגע נדמה לכם שהבדיקות האלה כלל לא שלכם, הן שייכות לסבתא שלכם, אולי - כולסטרול גבוה, סוכר, לחץ דם, שומנים. אתם מתחילים לגמגם, אולי כדאי לשמור על התזונה לפני שמתחילים תרופות, אתם אומרים. "זה לא שההרגלים התזונתיים שלי טובים, קשה לפספס את זה כמו שאתה רואה", אתם אומרים לרופא בציניות. אחרי מאמצים רבים הרופא מסכים להמתין עוד חודש - אתם מחליטים לקחת את העניינים בידיים.
מכירים את הסיטואציה המתוארת? למרבה הצער, רבים מאיתנו מכירים היטב, סיטואציה כזאת או אחרות, שמובילות מיליוני אנשים בעולם לקחת את עצמם בידיים ולהחליט על שינוי. להבין שיש צורך מיידי בדיאטה, ויפה שעה אחת קודם. המניע יכול להיות בריאותי, כמתואר לעיל, אסתטי, כי אתם לא מרגישים נוח בעור של עצמכם, חברתי (החברים של הילדים שלכם מקניטים אותם רק בגלל שאתם שמנים), נפשי - בולמוסי האכילה שלכם כבר ממש מביישים, ובעיקר - משבש את החיים ואת איכות החיים הבסיסית ביותר: אתם מתנשפים אחרי הליכה של שתי דקות, מזיעים, כבדים והעניין הזה עם השרוך של הנעליים, אולי הוא קלישאה - אבל כשכבר אי אפשר להתכופף הצורך בדיאטנית, בהדרכה, בשינוי - הופך להיות הכרחי. דיאטה אינה מותרות, דיאטה היא לא רק משהו שעושים כי רוצים להיכנס לבגד ים קטנטן או לשמלת החתונה החלומית. לא בגדי, תרגום המילה דיאטה מיוונית הוא אורח חיים. כי אורח חיים נכון, אכילה מאוזנת, בחירה במאכלים בעלי ערכים תזונתיים טובים, יכולה להועיל לבריאותכם, לשפר את איכות חייהם. והלוא, זה בדיוק מה שכולנו בסופו של יום רוצים - חיים שקטים, נעימים וקלים.
כמובן שהצורך בשינוי והתובנה שההשמנה עלולה להיות מסכנת חיים, היא מחצית הדרך. עכשיו אתם צריכים למצוא את הדרך הטובה ביותר עבורכם, למצוא את השיטה שתהיה מתאימה במיוחד עבורכם, שתצליחו להתמיד בה לאורך זמן, לאורך החיים כולם, הרי אי אפשר להיות כל החיים בדיאטה. יש צורך להגיע למשקל המתאים ביותר עבורכם, ולשמור עליו באמצעות תזונה בריאה ומזינה. דיאטה לא יכולה להיות זבנג וגמרנו, זה לא יעזור אם תבחרו באיזו דיאטת כסאח | דיאטה מהירה שבמסגרתה תורידו במהירות שיא קילוגרמים רבים ובדרך תהרסו לעצמכם גם את הבריאות (וברוב המקרים, גם לא תצליחו לשמור על המשקל הנכון לאורך זמן, וזה מוכח). אם כבר ניסיתם את שיטת הנקודות, אם כבר עשיתם דיאטה לפי סוג דם או דיאטת חילוף חומרים ולא רק שאינכם מרזים, אתם משנה לשנה משמינים - דיאטה בליווי של דיאטנית או דיאטן עשויה להיות התשובה עבורכם. והרשו לנו מעתה לעבור, לצורך הנוחות, להשתמש בלשון נקבה.
למי מתאים טיפול אצל דיאטנית
לדיאטנית יכולים לפנות כולם: נשים, גברים, נשים בהריון, צעירים, מבוגרים, ילדים, בני נוער, אנשים שחולים במחלות שונות כמו סוכרת, צליאק וכן הלאה. למעשה כל אדם יכול לפנות לדיאטנית, גם אם אין בעיה רפואית או עודף משקל - אפשר לשנות את אורח החיים לאורח חיים בריא ומאריך חיים באמצעות תפריט נכון ומאוזן. המדע הוכיח זה מכבר: אורח חיים בריא מסייע למניעת מחלות ומאריך חיים.
למה דיאטנית מכל השיטות בעולם ואיזה ארגז כלים מקבלים?
לכל אחד מאיתנו הרגלי חיים שונים: ישנם האוהבים לאכול בלילה ויש האוכלים יותר ביום, ישנם אנשים שעבורם האוכל נתפס כחוויה ואצל אחרים האכילה נובעת מתסכול, לחץ או סתם שעמום. חלקנו אוכלים לפי מה שאכלו הורינו, או לפי ההרגלים שקנינו בבית. אחרים אוכלים רק במסעדות, ויש מכורים לג'אנק פוד או לממתקים (או גם וגם), יש המקפידים להתעמל ויש שאינם אוהבים או מסוגלים להתעמל.
לכן, הדרך הבטוחה ביותר למצוא דיאטה שנכונה ומתאימה לכם ולגופכם היא ללכת לדיאטנית קלינית.
כאשר אתם מתחילים דיאטה על דעת עצמכם, אתם בעצם נוקטים בצעד חסר אחריות. דיאטה שאינה מתאימה לכם עלולה להוביל למחלות, התעלפויות ולגרום לכם נזק חמור ולפעמים אף בלתי הפיך למערכת העיכול שלכם. אם אתם חשים שיש בעיה בחילוף החומרים שלכם (אתם עושים דיאטה ולא מרזים) ייתכן מאוד שאתם עושים דיאטה שהיא פשוט לא נכונה עבורכם ואינה מכילה את הערכים התזונתיים שגופכם זקוק להם.
אז מה עושה דיאטנית קלינית? הדיאטנית בודקת קודם כל מי אתם, מה אורח החיים שלכם, מה אתם אוהבים ומה אתם לא אוהבים (שזה לא פחות חשוב, כי כאן במיוחד טמונה התשובה לשאלה למה אתם לא מצליחים להחזיק מעמד לאורך זמן בדיאטה), הדיאטנית הקלינית מנחה אתכם בניהול נכון של מרכיבי המזון שלכם באופן שיהיה מאוזן ובריא ומתאים בדיוק עבורכם. הדיאטנית מתאימה עבורכם דיאטה מאוזנת שכוללת את המרכיבים החיוניים לגופכם ולתפקודו התקין.
דיאטנית מעניקה כלים להתמודדות עם הקשיים והפיתויים שממתינים לנו בדרך. הפיתויים הללו הם בדיוק מה שגורם לכולנו להישבר. כשאנחנו מגיעים לאירוע חברתי או משפחתי ומונחים לפנינו כל המאכלים הטעימים שאנחנו אוהבים ואנחנו עומדים מולם חסרי אונים ולא יודעים מה לעשות - האם כדאי לפרוק כל עול ולאכול הכל או להתנזר ולהמשיך בתפריט שהדיאטנית התאימה לנו?
הדיאטנית אמורה להדריך ולעזור לנו להתמודד עם כל התנהגויות האכילה שאנחנו מכירים היטב וללמוד להתמודד עם תענוגות משלימים הקשורים לחוסר שליטה באכילה, צפייה בטלוויזיה, קריאת עיתון, בילוי חברתי וכן הלאה.
הדיאטנית מתאימה בצורה אישית את התפריט לפי סדר יום עבודה, לימודים, ילדים, נסיעות ופגישות.
חוץ מהדרך של איך לעשות דיאטה, אנשים רבים זקוקים גם לתמיכה ולמשטר השקילה.
הדיאטנית עובדת עם המטופל על השינוי שצריך לעבור דרך חיזוקים ושינוי תפריטים אהובים לפי בדיקות, המלצות רפואיות והמצב בכלל.
דיאטנית תדע להתאים את התזונה שלכם גם לספורט בו אתם עוסקים (ואם אינכם עוסקים בספורט אז הגיע הזמן להתחיל, ומהר - היוועצו בדיאטנית לגבי סוג הפעילות הגופנית שמתאימה לכם ביותר).
במהלך התהליך תדעו מה נכון לכם לבחור, וגם כשתחרגו מהתפריט תדעו לתקן.
שינוי תזונתי הוא גם תהליך נפשי שדורש כוחות גדולים ולפעמים מדובר בתהליך לא פשוט להתמודדות. דיאטנית קלינית טובה תתמוך ותחזק, תקנה לכם כלים שימושיים להתמודדות עם גירויים בחיי היום יום, בלימודים, באירועים משפחתיים, במסעדות ובתי קפה ובעבודה.
איך בוחרים דיאטנית מתאימה
בשלב הראשון שואלים חברים, עמיתים לעבודה, מבקשים המלצה או הפנייה מרופא משפחה. במקרים מסוימים, תוכלו לקבל מימון חלקי או מלא מקופת החולים או מביטוח הבריאות עבור הטיפול אצל הדיאטנית, בררו זאת מול הגורמים המתאימים.
רצוי לנסות להשיג פרטים והמלצות על דיאטניות שליוו אנשים שאתם סומכים עליכם (האם הדיאטנית נותנת יחס אישי? האם היא דואגת להשתלם ולהתעדכן בתחום?).
מחפשים דרך מאגרי מידע ומנועי חיפוש ברשת, כדי לפלח לפי שיטות, מיקום גיאוגרפי והתרשמות ראשונית.
מחפשים באינטרנט מאמרים שהדיאטנית כתבה: האם הדברים מדברים אליכם? האם אתם קוראים את מאמרי הדיאטנית ומרגישים שהיא כותבת בדיוק עליכם?
בטיפול אצל דיאטנית - חשוב מאוד הקשר הבין אישי. עליכם להיפגש עם הדיאטנית ולהקשיב ללליבכם: אם אתם מרגישים שהדיאטנית אינה מתאימה לכם, לא תעמדו במשימות השינוי וחבל, בחרו דיאטנית שאתם מרגישים שאתם יכולים לסמוך עליה ולהקשיב להוראותיה, זה מאוד יכול לעזור לכם.
כדאי שהמיקום של הדיאטנית יהיה קרוב לאזור מגוריכם, מאחר ולא מדובר בפגישה חד פעמית, אלא בסדרת פגישות. עם זאת, אם יש חיבור טוב והדיאטנית מצוינת, כדאי להשקיע בנסיעה אליה, לטובת התוצאות. תשקיעו בנסיעה ותשקיעו בעצמכם.
במקרים רבים, ההתייעצות בדיאטנית אינה מוגבלת רק לשלב שלפני הדיאטה ועשויה להיות אינטנסיבית גם במהלך תוכנית ההרזיה ואף לאחר השלמת שלב הירידה במשקל. בדקו מראש האם הדיאטנית תהיה זמינה עבורכם גם בטלפון, במייל ובכל אמצעי תקשורת שנוח עבורכם, גם מעבר לשעות הפגישה הקבועה שלכם או לשעות הקבלה בקליניקה שלה.
חשוב לבחור דיאטנית שאינה ביקורתית או שיפוטית ומעודדת שינוי. יחד עם זאת, אתם מכירים הכי טוב את עצמכם: אם אתם יודעים שדיאטנית ששיטת הטיפול שלה רכה ומכילה, לא מתאימה לכם, בחרו דיאטנית ששיטת הטיפול שלה מתאימה לצורכיכם. בכל מקרה, יש להסכים מראש עם הדיאטנית על שיטת הטיפול כדי לא להיות מופתעים בתהליך נוכח ההתנהגות שלה לאור השינויים שאתם מצליחים או לא מצליחים בהם.
איתור דיאטנית לפי אזורים וערים בישראל
לאפשרויות חיפוש ממוקדות יותר של דיאטנית לפי תחום ספציפי ניתן להיעזר במנוע החיפוש בראש הדף.
דיאטנית באזור המרכז |
דיאטנית באזור השרון |
דיאטנית באזור הצפון |
|
|
|
דיאטנית באזור ירושלים |
דיאטנית באזור הדרום |
|
|
|
|
השכלה והכשרה של דיאטנית
דיאטנית קלינית הינה מי שסיימה לימודים במדעי התזונה, וכן התמחות בת חצי שנה שנערכת בדרך כלל במוסדות רפואיים שונים כגון בתי חולים, שבסופה ניתנת תעודת "דיאטנית קלינית", על ידי משרד הבריאות. התעודה חייבת להיות דיאטנית עם הכרה במעמד ממשרד הבריאות. תעודה זו אמורה להיות מוצגת במקום בולט בקליניקה של הדיאטנית. אם אתם לא רואים את התעודה, אתם רשאים ביותר לבקש לראות אותה. בדקו גם באתר האינטרנט (אם יש) של הדיאטנית כיצד היא מציגה את עצמה, ואם באמת יש לה הכשרה כמפורט כאן, או שהיא פשוט מנחת תהליכי דיאטה אך לא דיאטנית מוסמכת.
תדירות הפגישות
בדרך כלל רצוי להיפגש פעם בשבוע בתחילה, ולאחר מכן מדי שבועיים.
כמה זה עולה לנו?
הדיאטניות עובדות בצורה שונה ובכמה מסלולים:
עלות פגישה: 150-300 שקלים.
פגישה עם מענה טלפוני בגבול הסביר: 250-400 שקלים.
אימון אישי - פגישות אישיות וזמינות טלפונית, אינטרנטית של 24 שעות: 400-700 שקלים ל-2 מפגשים + מענה ותמיכה.
קיימות גם סדרות מפגשים וטיפולים במחירים שונים.
תיאום ציפיות: כדאי לקיים שיחת היכרות טלפונית עם הדיאטנית ולקבל פרטים:
- מהי הכשרתה, ניסיונה ושיטת עבודתה.
- עלויות הייעוץ וכיו"ב.
- האם מתקיימת פגישת תיאום ציפיות ראשונית ומה עלותה?
- האם חל במהלך הטיפול מעקב אחר מטרות? ניסיון בהצעת מגוון מתכוני דיאטה?
- כדאי לוודא כי הדיאטנית פנויה לשאלות והתייעצויות טלפוניות או בדוא"ל, גם בין הפגישות, מה שעשוי להתברר כחשוב במיוחד כאשר מתעוררים קשיים וספקות במהלך תוכנית ההרזיה.
בחרתם דיאטנית: איך מתכוננים, ומה קורה בפגישות
בדיאטה ובכלל בכל שינוי דפוס התנהגות, הרצון לשינוי צריך לבוא מבפנים, רק לאחר שתהיו מוכנים באמת ובתמים להשתנות, יקבל השינוי גם ביטוי.
מתכוננים לפגישה: מה מביאים, מה שואלים
מביאים המון מוטיבציה לשינוי.
בדיקות מעבדה אחרונות: רצוי לבקר אצל רופא המשפחה ולבקש בדיקות ככליות של תפקודי הגוף, מינרלים ויטמנים ועוד. דרך פענוח הבדיקות הדיאטנית תוכל לדעת בברור על מה לשים דגש, מה חסר לכם בגוף וכיצד להשלימם.
אם אתם זקוקים לטיפול תרופתי או נוטלים תרופות, ידעו את הדיאטנית והביאו את הבדיקות הרלוונטיות ובדיקות כלליות.
הגדירו את השבוע וסדר היום שלכם כדי שתבנו תפריט יעיל שגמיש לצרכים שלכם.
צריך להיות מוכנים לפרט לדיאטנית העדפות אישיות, מטרות, ציפיות וכדומה. חשוב שתגיעו מסודרים עם כל המידע וזאת בכדי שתשיגו כמה שיותר.
מומלץ לרשום לפניכם את הדברים ולהגיע עם דף מסודר לפגישה, מעבר לפגישה מוצלחת זה גם "יסדר לכם את הראש" שנייה לפני השינוי.
פגישה ראשונה ועוד
ראשית, הדיאטנית תשאל: "מה הביא אתכם אלי"? מה ניסיונכם הקודם בתזונה בשינוי? במה אתם עוסקים? מה סדר היום שלכם?
הדיאטנית תברר גם את ההיסטוריה הרפואית ותעיין בבדיקות מעבדה.
הדיאטנית תתעניין בתחביבים והרגלים הקשורים בפעילות גופנית וכן תבצע שקילה ומדידת גובה.
כבר בפגישה הראשונה תבנו יחד תפריט. בהמשך, נהוג לקיים פגישות מעקב אחרי השגת מטרות הדיאטה, בהן ניתן לעדכן את תפריט הדיאטה לפי ההתקדמות והקשיים שמתעוררים וכן להיוועץ בדיאטנית לגבי סוגיות שונות או בעיות הקשורות בדיאטה.
יש הממשיכים לפנות לדיאטנית קלינית גם לאחר שלב ההרזיה, ואף כחלק משגרת החיים הכללית וזאת כדי להמשיך ולדבוק בתוכנית תזונה נכונה ובכדי לשמר את תוצאות הדיאטה.
בפגישה הראשונה תבנו חוזה טיפולי שבו יהיו מטרות ריאליות:
- כמה עליכם לרדת במשקל.
- מהי הפעילות הגופנית מומלצת.
- שינוי רגשי והגברת התחושה ההישגית.
- כדאי לוודא כי הדיאטנית פנויה לשאלות והתייעצויות טלפוניות או בדוא"ל, גם בין הפגישות, מה שעשוי להתברר כחשוב במיוחד כאשר מתעוררים קשיים וספקות במהלך תוכנית ההרזיה.
איך יודעים שזה עובד?
מרגישים יותר טוב, מרזים, הבדיקות משתפרות, עומדים במשימות ומנהיגים שינויים אישיים.